STRANI MENADŽERI O NAJVEĆEM PROBLEMU U CRNOJ GORI: Sve smo videli u drugim državama, ali ovo nikad!
Foto: Profimedia

jasno

STRANI MENADŽERI O NAJVEĆEM PROBLEMU U CRNOJ GORI: Sve smo videli u drugim državama, ali ovo nikad!

Crna Gora -

Većina stranih menadžera angažovanih u Crnoj Gori ističe da je zadovoljna sigurnošću koju ima, ali da neka ponašanja podređenih ne mogu da razumeju.

Oni su svoja zapžanja izneli novinaru Vijesti, ali nisu želeli da im se otkriva identitet. Jedan od njih je proputovao ceo svet, video tazne običaje, čak i boravio u zemljama gde su zapadnjaci u posebnom kvartu.

Priča kako njegov najbliži saradnik, visoki funkcioner kompanije, koji je uz to i fizički visok, ulazi u kancelariju pognut i kuca sa strahom, po više puta proveravajući da li može da uđe.

Nikako ne shvata zašto osoba poput ove ima tako ponizan i snishodljiv stav.

Njegov zemljak, ali menadžer u sasvim drugačijem preduzeću iz domena turizma, opisuje sasvim sličnu sliku kad se radi o procesima dogovaranja i odlučivanja. "Jedan može da misli, svi ostali kao da nemaju pravo“.

Njegov crnogorski je na zavidnom nivou i nastavljamo razgovor sa ponekom upadicom na engleskom. Oni što ovog mladog menadžera sa diplomom skupih škola menadžmenta, dodatno brine su i odnosi među ostalim zaposlenim.

"Poverenje se percipira kao naivnost, nepovjerenje ispada neka velika lična mudrost, neka vrsta potvrde životnog iskustva. Mada ja mislim da je u većini slučajeva samo strah od otvaranja, paranoja u odnosu na bližnje…“

Da problem ne percipiraju samo „zapadnjaci“ potvrđuje i jedan istočnoevropski menadžer. Iako uzdržan i veoma oprezan u izboru reči, ovaj inženjer, ukazuje na činjenicu da je praktično odustao od pokušaja da organizuje posao po timovima. Stepen unutrašnjeg sukoba u timu bio je preveliki i kvalitet posla je odražavao loše odnose među članovima tima.

Kurir.rs/Vijesti Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track