Najnovije vesti

MARKOVIĆ ODGOVARA AMFILOHIJU: Rekao je da su gradili bez njegovog znanja i da krstionica treba da se sruši
Foto: Gov.me, Vijesti.me Savo Prelević

prepiska

MARKOVIĆ ODGOVARA AMFILOHIJU: Rekao je da su gradili bez njegovog znanja i da krstionica treba da se sruši

Crna Gora

Predsednik Vlade Duško Marković obratio se pismom mitropolitu Mitropolije crnogorsko-primorske, Amfilohiju povodom rušenja krstionice manastira Svetog Arhangela Mihaila u Boki.

"U decembru prošle godine susreo sam se sa mitropolitom Amfilohijem, na njegov zahtev. Tačno je da smo, između ostalog, razgovarali i o uklanjanju kristionice na Prevlaci kod Tivta.

Nije, međutim, tačno da mi je mitropolit Amfilohije saopštio da je dao blagoslov za izgradnju krstionice. Naprotiv, jasno je kazao da je to urađeno mimo njegovog znanja i blagoslova, i da je saglasan da se bespravno sagrađeno mora ukloniti. Ovo znaju i trojica ljudi koji su prisustvovali susretu – dvojica njegovih, i moj saradnik", navodi se.

Marković je poručio Mitropolitu da se nezakonito građeni objekti ne mogu učiniti sakralnim, crkvenim i kulturnim dobrom.

"Takvim pristupom obesmišljava se celokupna ideja vere i poštovanja svetinja. A ta ideja, kao što znamo, ne može da teče odvojeno od poštovanja Države i njenih zakona.

I reč Božja zapoveda da se vernik moli za vlast u onom mestu gde živi da bi zbog opšteg dobra i njemu bilo dobro. Po pravoslavnom učenju, ko se protivi zakonu, protivi se i Božjem poretku.

Na kraju, sa žaljenjem i razočaranjem primio sam Mitropolitovu kletvu prema nama sadašnjima i našem potomstvu. Ali nisam iznenađen – niste se, Mitropolite, libili da nas kunete ni za Božić ni za Vaskrs!

Upravo zbog toga ne možete se zaogrnuti porukama našeg vladike Petra I Petrovića Njegoša, na kojeg se pozivate. Jer Sveti Petar je mirio i ujedinjavao, molio i preklinjao u teškim vremenima – zarad napretka, jedinstva i sloge među svojim narodom.

Zato su njegove poruke Poslanice i putokazi, a Vaše - kletve i ništa više od toga", zaključio je crnogorski premijer.

Kurir.rs/Vijesti.me Foto: Vijesti (Savo Prelević)/Gov.ne

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...