Najnovije vesti

HRVAT BRANI KRSTIONICU NA OSTRVU CVEĆA: Bilo bi licemerno da pravoslavnim prijateljima idem na slave i da proslavljamo Božić i Uskrs, a da im ne pomognem da BRANE SVETINJU!
Foto: YouTube / Radio Slobodna Evropa, Fcebook/Antrija Petković

poruka

HRVAT BRANI KRSTIONICU NA OSTRVU CVEĆA: Bilo bi licemerno da pravoslavnim prijateljima idem na slave i da proslavljamo Božić i Uskrs, a da im ne pomognem da BRANE SVETINJU!

Crna Gora

Kako se u Boki brani i čuva harmonija i multietnički sklad, svojim primerom je pokazao Andrija Petković, Hrvat iz Tivta, katolik, koji je stao rame uz rame sa svojim sugrađanima kako bi sprečio rušenje krstionice srpske pravoslavne crkve na Ostrvu cveća.

Među pravoslavnim vernicima, koji su se jutros našli u manastirskom kompleksu Svetog arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci kod Tivta, kako bi telima i životima branili krstionicu "Suza Njegoševa" od mašina i policije, spreman da je brani, bio je i novinar tivatskog radija i predsednik Bokeškog foruma Andrija Petković.

Petković je kazao da je na ponti, zajedno sa sugrađanima, bio kao predsednik političke stranke Bokeški forum, koja počiva na nepriznavanju nacionalnih i verskih razlika, i na uverenju da se pred Bogom svi rađaju jednaki i čiji je stav da jedino ujedinjena Boka može da opstane.

"Najvažniji razlog zašto sam bio na ponti kada je najavljeno rušenje krstionice jeste to što su tamo bili moji prijatelji, kumovi, komšije i rođaci pravoslavne vere, kod kojih idem na slave, Božić i Uskrs i bilo bi licemerno da im dolazim za trpezu i da ih gledam u oči, a da nisam bio tamo kada se oni bore za svoju svetinju", kazao je Petković.

Još jedan od razloga za takav postupak je nepravda, koja je, kako je kazao, često prisutna u Crnoj Gori, koja je sve sem društvo vladavine prava. "Nisam otišao tamo da sudim je li to legalno ili nelegalno građeno, ali smatram da je ona nepravedno da duž cele obale imamo brojne nelegalne objekte, a da se prva na udaru našla krstionica", rekao je Petković.

Kako dodaje, nikada nije mario za to kojoj veri i naciji pripada neki čovek, ali i da nije neverovatno da će neko, ko je daleko od ljudskog srca, negativno komentarisati njegovu podršku pravoslavnim vernicima.

"I sam sam bio ugrožen početkom devedesetih godina i bio primoran da bežim odavde kako ne bih išao na ratište i morao da pucam u nekoga", poručio je Petković "I zbog toga ne želim da se bilo ko, a najmanje moji prijatelji, u Boki osećaju ugroženo. Podržao sam ljude koji žele da brane svoje, na šta imaju pravo. 

Kurir.rs/Novosti

Foto: Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...