PETICIJOM BRANE KRSTIONICU: Potpise za obnovu manastira Svetog Arhangela dalo 5.000 ljudi
Foto: Printscreen Vijesti.me/Siniša Luković

svaka čast

PETICIJOM BRANE KRSTIONICU: Potpise za obnovu manastira Svetog Arhangela dalo 5.000 ljudi

Crna Gora -

Peticiju kojom se traži očuvanje sporne krstionice, odnosno obnova manastira Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci kod Tivta, samo tokom prvog dana potpisalo je preko pet hiljada građana u Tivtu, Kotoru, Herceg Novom i Budvi.

To su saopštili danas organizatori peticije iz Odbora za obnovu manastira, ističući da se njeno potpisivanje nastavlja i dalje u ovim gradovima.

Potpisivanje peticije počelo je u subotu, a među prvima na nju su paraf stavili i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkom dioklijski Metodije. Nakon završetka sakupljanja potpisa građana, peticija će kako navode iz Odbora, biti upućena u Skupštinu Crne Gore kako bi se pokrenula i parlamentarna rasprava o ovom pitanju.

Organizatori peticije ističu da je cilj ove inicijative dobijanje građevinske dozvole za obnovu manastira koju Mitropolija crnogorsko-primorska čeka još od 2012. godine.

"Na 800. godišnjicu osnivanja Zetske episkopije, verni narod Boke zahteva obnovu manastira Svetog Arhangela Mihaila na Miholjskoj Prevlaci. Evropska povelja o ljudskim pravima i slobodama, kao i svi domaći pravni akti garantuju građanima pravo na slobodu ispovedanja vere na njihovom istorijskom-kultnom mestu", ističe se u tekstu peticije.

U međuvremenu, nastavljaju se i danonoćna dežurstva vernika ne samo pravoslavne, već i drugih veroispovjesti na Prevlaci koji čuvaju krstionicu, čijim je rušenjem zapretila Vlada.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track