Najnovije vesti

PETICIJOM BRANE KRSTIONICU: Potpise za obnovu manastira Svetog Arhangela dalo 5.000 ljudi
Foto: Printscreen Vijesti.me/Siniša Luković

svaka čast

PETICIJOM BRANE KRSTIONICU: Potpise za obnovu manastira Svetog Arhangela dalo 5.000 ljudi

Crna Gora

Peticiju kojom se traži očuvanje sporne krstionice, odnosno obnova manastira Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci kod Tivta, samo tokom prvog dana potpisalo je preko pet hiljada građana u Tivtu, Kotoru, Herceg Novom i Budvi.

To su saopštili danas organizatori peticije iz Odbora za obnovu manastira, ističući da se njeno potpisivanje nastavlja i dalje u ovim gradovima.

 

Potpisivanje peticije počelo je u subotu, a među prvima na nju su paraf stavili i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkom dioklijski Metodije. Nakon završetka sakupljanja potpisa građana, peticija će kako navode iz Odbora, biti upućena u Skupštinu Crne Gore kako bi se pokrenula i parlamentarna rasprava o ovom pitanju.

 

Organizatori peticije ističu da je cilj ove inicijative dobijanje građevinske dozvole za obnovu manastira koju Mitropolija crnogorsko-primorska čeka još od 2012. godine.

"Na 800. godišnjicu osnivanja Zetske episkopije, verni narod Boke zahteva obnovu manastira Svetog Arhangela Mihaila na Miholjskoj Prevlaci. Evropska povelja o ljudskim pravima i slobodama, kao i svi domaći pravni akti garantuju građanima pravo na slobodu ispovedanja vere na njihovom istorijskom-kultnom mestu", ističe se u tekstu peticije.

 

U međuvremenu, nastavljaju se i danonoćna dežurstva vernika ne samo pravoslavne, već i drugih veroispovjesti na Prevlaci koji čuvaju krstionicu, čijim je rušenjem zapretila Vlada.

 

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...