Najnovije vesti

BERIŠA IZMISLIO NOVU NACIJU JER MU SMETA SRPSKA SVETINJA: Tvrdi da SRPSKOCRNOGORSKI ultranacionalisti obnovom crkve kod Plava provociraju Albance
Foto: Profimedia

bivši albanski predsednik

BERIŠA IZMISLIO NOVU NACIJU JER MU SMETA SRPSKA SVETINJA: Tvrdi da SRPSKOCRNOGORSKI ultranacionalisti obnovom crkve kod Plava provociraju Albance

Crna Gora
12:53h

Bivši predsednik Albanije Sali Beriša pozvao je crnogorske zvaničnike da spreče obnavljanje pravoslavne crkve u Martinovićima kod Plava, uz tvrdnju da predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) provociraju meštane i obnavljaju crkvu bez dozvole lokalne samouprave.

"Srpskocrnogorski ultranacionalisti dižu tenzije u Martinovićima jer grade verski objekat u selu u kome žive samo Albanci. Nemaju dozvolu lokalnih vlasti, niti potvrdu da je zemljište njihovo. Ono je oteto od jedne albanske familije", napisao je Beriša na svom Fejsbuku, prenose podgoričke Vijesti.

On je kazao da podržava izgradnju verskih objekata, ali da je neprihvatljivo da se to koristi za provociranje i dizanje međunacionalnih tenzija.

"Zbog toga osuđujem ovu provokaciju i pozivam lokalne i državne vlasti u Crnoj Gori da intervenišu i spreče nezakonito delovanje ekstremističkih grupa koje izazivaju međunacionalne i verske tenzije", napisao je Beriša.

Albanski mediji objavili su nedavno snimke meštana Martinovića kako negoduju dok traje crkvena služba na mestu nekadašnje bogomolje, a na snimcima se vide i osobe koje obezbeđuju prostor nekadašnje crkve, a za koje meštani tvrde da su policajci u civilu.

Obnovu srušene crkve Svetog Vasilija Ostroškog Srpska pravoslavna crkva pokušava da spovede u delo već nekoliko godina, ali se tome protivi albansko stanovništvo u selu, jer, kako kažu, crkva se obnavlja na nacionalizovanom zemljištu.

Iz Srpske pravoslavne crkve su ranije kazali da je nakon tužbe porodice Preljvukaj, Osnovni sud u Plavu 2011. godine doneo presudu u korist Mitropolije koju su 2013. godine potvrdili Viši sud u Bijelom Polju i Vrhovni sud Crne Gore.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja