Najnovije vesti

NACIONALNI SVET CRNOGORSKE NACIONALNE MANJIE REAGOVAO: Ne damo otimanje imovine SPC u Crnoj Gori
Foto: Privatna Arhiva

osuda

NACIONALNI SVET CRNOGORSKE NACIONALNE MANJIE REAGOVAO: Ne damo otimanje imovine SPC u Crnoj Gori

Crna Gora

Nacionalni savet Crnogorske nacionalne manjine u Srbiji najoštrije osuđuje usvajanje predloga Zakona o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica od strane Vlade Crne Gore.

 

To je za Kurir istakao Dragoljub Malović, predsednik saveta.


- Iako ovaj predlog zakona nominalno nosi karakter garanta verskih prava, on je u svojoj suštini usmeren na brutalno obespravljivanje davnašnjih prava jedne vjerske zajadnice, Srpske pravoslavne crkve.


Eparhije SPC, a prije svih Mitropolija Crnogorsko-primorska, dale su nemerljiv doprinos kako stvaranju, tako i očuvanju kulture i identiteta svog pravoslavnog življa u Crnoj Gori. Nemoguće je zamisliti ne samo kulturni, nego i biološki opstanak ni Crnogoraca ni Srba bez oslonca na zajedničku nam crkvu tokom stoljeća izazova i nedaća.


Otimanjem imovine SPC u Crnoj Gori produbiće se podjele između dva naroda istoga korjena i otvoriti vrata sukobima čije se posljedice ne mogu ni sagledati.
Crnogorcima u Srbiji Crna Gora je zemlja porijekla, a Srbija zemlja izbora i budućnosti naše djece. Stoga smo mi prirodno najzainteresovaniji za prosperitet obe države, a zakoni poput ovog će ozbiljno ugroziti stabilnost naše matice.


Apelujemo na sve poslanike Skupštine Crne Gore, bez obzira na nacionalno i stranačko oprijedeljenje, da po ovom pitanju glasaju na osnovu svoje savjesti, svjesni svih konsekvenci svog postupka, štiteći ne samo fundamentalna ljudska prava pripadnika najbrojnije vjerske zajednice u Crnoj Gori, već i sveopšti međuetnički sklad u državi - naveo je Malović.

 

Lj. S. foto:privatna arhiva

 

 

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...