Najnovije vesti

ZNAO JE DA JE MORAČA PLUTAJUĆA SMRT, ALI JE SKOČIO ZA PSOM: Hteo da spase svog ljubimca, ali ga je povukla reka! Šarplaninac se posle pojavio živ i zdrav, ali od mladića ni traga ni glasa
Foto: Regionalni ronilački centar

tragedija u podgorici

ZNAO JE DA JE MORAČA PLUTAJUĆA SMRT, ALI JE SKOČIO ZA PSOM: Hteo da spase svog ljubimca, ali ga je povukla reka! Šarplaninac se posle pojavio živ i zdrav, ali od mladića ni traga ni glasa

Crna Gora

Ronioci Regionalnog centra iz Bijele nastavljaju potragu za R.R. (29) koji je pre 5 dana nestao u Morači, pokušavajući da spase psa, kazao je ronilac Danilo Mijajlović.

"Zbog obimnih padavina prethodnih dana uslovi za ronjenje su veoma teški, jer je nivo Morače veoma veliki, a vidljivost veoma loša", ističe Mijajlović.

"On je krenuo za svojim psom, šarplanincem koji je otrčao ka Morači. Kada je video da psa nema, skinuo se i uskočio u brzu, nadošlu reku. Kakav je to mladić najbolje govori ovaj njegov postupak. Mi ne gubimo nadu da će se negde pojaviti, iako smo svesni da je to naučna fantastika", rekao je Stefan S. (31), njegov najbolji drug.

Sve se dogodilo u blizini Njegoševog parka u Podgorici, gde obično dovodi psa da se istrči.

foto: Vijesti.me (Zoran Đurić)

"U nekom momentu pas je krenuo da trči ka jednom delu parka, ka stepenicama koje vode do betonske ploče i reke. Krećući se ka tamo pozvao je našeg druga, koji je bio u blizini, da dođe da mu priskoči u pomoć. Kada je naš drugar stigao, R. je već bio na ploči", priča Stefan.

U mutnoj Morači po mraku nisu ništa videli, pa je Podgoričanin krenuo da skida garderobu sa sebe.

"Drug ga je pitao gde će, šta će, jer svi znamo da je Morača plutajuća smrt. Čak su se i sukobili jer nije hteo da mu dozvoli da uđe. Drug je svim silama pokušavao da odgovori, ali on jednostavno nije hteo da se suoči sa činjenicom da je pas upao u reku. Po priči druga, ušao u vodu i počeo da pliva. Rekao je da će samo da pogleda da se nije zakačio za neko žbunje na obali", dodao je.

Drug ga je video još nekoliko metara, a onda je nestao.

Da stvar bude gora, sutradan, na mestu gde je R. poslednji put viđen, pojavio se njegov pas. Živ i zdrav. Ugledali su ga u nekom šipražju na obali, ali se pas sa lakoćom istrgao i popeo uz obalu. Otrčao je svojoj kući, udaljnoj 7-8 kilometara odatle.

Prijatelji, rođeni brat sa svojim prijateljima, najbolji ronioci iz Bijele i poznanici, nastavili su da češljaju reku i obalu. Kako Stefan priča, tražili su ga nizvodno, do ušća u jezero. Međutim, od dečka ni četiri dana kasnije nema ni traga ni glasa.

"Mi samo želimo da ga nađemo, da ga sahranimo kako treba, kako dolikuje čoveku. Ipak ne gubimo onaj tračak nade da ćemo ga naći živog, mada smo svesni da je to ravno naučnoj fantastici. Ja sam jedinac i on mi je kao brat, družimo se skoro 30 godina. Ali svi znamo koliko je Morača opasna reka, posebno kada ovako nadođe", priča potreseni Stefan.

"Ispuštanje gradskog fekalnog kolektora dodatno nam je ometao vidljivost u vodi. Pretraživali smo poznate virove, skripove, podvodne stene, mesta na kojima smo obično nalazili utopljenike, ali ni današnja pretraga nije dala rezultate. Nadamo se da će se u narednima danima nivo reke smanjiti, a voda barem malo izbistriti", rekao je Mijajlović.

Kurir.rs/RTCG/Blic (J. Aleksić) Foto: Regionalni ronilački centar

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...