Najnovije vesti

ZMAJEVIĆU 14 GODINA ZATVORA: Osuđen za ratne zločine nad Albancima!
Foto: Vijesti/Savo Prelević

prvostepena presuda

ZMAJEVIĆU 14 GODINA ZATVORA: Osuđen za ratne zločine nad Albancima!

Crna Gora
14:12h

Vlado Zmajević, optužen da je izvršio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu 1999. godine, osuđen je u Podgorici na 14 godina zatvora.

Prvostepenu presudu izreklo je specijalno veće Višeg suda kojim je predsedavao sudija Dragoje Jović.

Advokatica Ljiljana Koldžić, Zmajevićev branilac, izjavila je da je šokirana presudom jer smatra da je osuđen bez ijednog dokaza.

Oštećene porodice sa Kosova su rekle da je blaga kazna, naveo je advokat Ljoro Markić, njihov punomoćnik, koji je prevodio sa albanskog jezika. Zmajević je optužen da je 30. marta 1999. godine, kao dobrovoljac, u selu Žegra kod Gnjilana, učestvovao u ubistvu građana albanske nacionalnosti.

"Zmajević za vreme oružanih sukoba, između naoružanih pripadnika naoružane vojne organizacije takozvane OVK i pripadnika Vojske Jugoslavije, kršeći pravila međunarodnog prava IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vreme rata, kao vojnik dobrovoljac pripadnik III pešadijaskog bataljona VJ, prema licima koja nisu neposredno učestvovala u neprijateljstvima pripadnicima albanske nacionalnosti, nije postupao u svakoj prilici čovečno i bez ikakve diskriminacije zasnovane na nacionalnom porijeklu, veri i ubeđenju, već je ubijao civilno stanovništvo albanske nacionalnosti i pljačkanje njihove imovine", piše u optužnici.

Potom je, navodi se, usmrtio i Haziri Ćazima i Idrizi Miljazima, dok je nožem udario Haziri Ćamilju, a potom u nju ispalio dva hica iz automatske puške u stomak i grudi", piše u optužnici.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Vijesti.me/Savo Prelević

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...