Najnovije vesti

SADA I ZVANIČNO: Ko u Crnoj Gori ne poštuje zastavu, grb ili himnu, mora da plati i do 20.000 evra!
Foto: Profimedia

usvojene izmene zakona o državnim simbolima

SADA I ZVANIČNO: Ko u Crnoj Gori ne poštuje zastavu, grb ili himnu, mora da plati i do 20.000 evra!

Crna Gora

Crnogorski parlament usvojio je izmene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, kojim su predviđene novčane kazne za nepoštovanje grba, zastave i himne Crne Gore.

Predložene izmene Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti ne sadrže ranije odredbe koje su predviđale novčane kazne za neustajanje na himnu i to će biti regulisano, kako je ranije pojašnjeno na Zakonodavnom odboru, Zakonom o javnom redu i miru.

 

Ovim se predviđa novčana kazna od 1.000 do 20.000 evra za svakoga ko upotrebi grb i zastavu u umetničkom stvaralaštvu, nastavnom i obrazovnom radu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore.


Tolika kazna je predviđena ako se na grbu ili zastavi izvrši bilo šta, ispravi, doda ili izmeni, upotrebe kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model ili ako se zastava postavi tako da dodiruje tlo ili kao prostirka ili zavesa.

 

Biće kazni i ukoliko se u tekstu ili melodiji himne napravi bilo kakva izmena ili se izvede na način koji vređa ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Kazne su od 300 do 2.000 evra, za fizička lica od 300 do 2.000, a za preduzetnike od 300 do 6.000 evra.


Kurir.rs/CDM
Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...