CRNA GORA ODBILA DA DA PODATKE O GIGANTU GUBITNIKU: Vlada krije koliko daje za opstanak Montenegro erlajnza
Foto: Printscreen Vijesti.me/Boris Pejović

NE ZAREZUJU

CRNA GORA ODBILA DA DA PODATKE O GIGANTU GUBITNIKU: Vlada krije koliko daje za opstanak Montenegro erlajnza

Crna Gora -

Ministarstvo finansija Crne Gore odbilo je zahtev Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da im saopšti koliko novca i po kojem osnovu je iz državnog budžeta tokom 2017. godine dato za plaćanje rata i kamata za kredite državne gubitaške kompanije "Montenegro erlajnz" (MA), čime nastavlja praksu sakrivanja podataka o uplatama iz budžeta za avio-kompaniju koja godinama mimo zakona dobija državnu pomoć da bi opstala.

Zakonom o državnoj pomoći predviđeno je da kompanija koja jednom dobije pomoć ne može da je dobija ponovo narednih 10 godina. MA je zvanično državnu pomoć dobio 2012. godine, a od tada svake godina dobija pomoć države koja se tako ne zove.

Zahtev MANS-a je odbijen uz obrazloženje da su "tražene informacije određene stepenom tajnosti interno".

foto: Vijesti.me/Boris Pejović

Dejan Milovac

"U svom odgovoru Ministarstvo finansija nije navelo da li je sprovelo takozvani ‘test štetnosti’, koji bi trebalo da pokaže zbog čega je doneta odluka da se informacija sakrije od javnosti, odnosno koji i čiji je interes je bio važniji od interesi javnosti da zna kako se troši novac iz državnog budžeta. Ovaj slučaj skrivanja podataka od javnosti dobija na težini kada se uzme u obzir da Vlada u kontinuitetu izdvaja značajna sredstva za opstanak nacionalne avio-kompanije i nastavlja da je pomaže uprkos upozorenjima Evropske komisije da time krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u delu koji se odnosi na državnu pomoć", kazao je koordinator Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac.

Dodjelom državne pomoći MA bavi se i Specijalno tužilaštvo na inicijativu poslanika Raška Konjevića, a revizori u izveštajima godinama upozoravaju da nacionalni avio-prevoznik iz redovnih sredstava ne može da izmiri gubitak, kao ni dospele obaveze, i gotovo u celosti zavisi od podrške Vlade.

foto: Profimedia

"Nagomilani gubitak MA na kraju 2018. godine iznosio je skoro 90 miliona evra, dok, prema novoj crnoj listi Poreske uprave, za poreze i doprinose zaposlenima duguje 20,45 miliona eura. Desetine miliona evra MA duguje Aerodromima Crne Gore i Kontroli letjenja Srbije i Crne Gore, zbog čega mu je račun neretko blokiran. Sve ovo govori u prilog činjenici da podaci o tome kako država umjesto ‘Montenegro erlajnza’ otplaćuje njegove dugove moraju biti javni i poznati svim građanima i nikako proglašeni bilo kakvom tajnom”, kazao je Milovac.

On navodi da, nažalost, MANS u poslednje vreme bilježi porast prakse među državnim institucijama da se javne informacije, pa čak i one kako se troši novac poreskih obveznika, proglašavaju za tajnu, što je u suprotnosti sa međunarodnom praksom i standardima.

"Tako se i u slučaju MA radi o gruboj zloupotrebi Zakona o tajnosti podataka, jer ne postoji niti jedan na zakonu utemljen razlog zbog čega bi podatak o iznosu rata i kamata za kredite ove kompanije bio sakrivan od javnosti. Kako bi legalizovali ovakvo ponašanje, pripremaju se izmene Zakona o tajnosti podataka kojima se omogućava da državne institucije mogu bilo koju informaciju proglasiti za tajnu ukoliko je to u 'funkciji ostvarivanja funkcije državnog organa', pozivajući Ministarstvo odbrane da povuku takve izmjene sa javne rasprave", dodaje Milovac.

MA lani dobio 7,2 miliona bez prijavljivanja

Ministarstvo saobraćaja dodelilo je prošle godine 7.266.658,76 evra pomoći "Montenegro erlajzu" bez obaveštavanja Agencije za zaštitu konkurencije, navela je ova agencija u svom izveštaju za 2018, kog je juče usvojila Vlada.

"Ova pomoć nije bila prijavljena Agenciji na ocenu usklađenosti sa Zakonom o kontroli državne pomoći”, navedeno je u izveštaju. Agencija navodi da je MA bio korisnik državne pomoći 2012. godine i da nema pravo na tu pomoć narednih 10 godina, osim kao nastavak mera iz iz 2012. koje nisu realizovane.

Kurir.rs/Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track