Najnovije vesti

CRNA GORA DOBIJA NOV ZAKON: Niko ne mora da plaća dugove starije od 2 godine
Foto: Profimedia

OLAKŠICE

CRNA GORA DOBIJA NOV ZAKON: Niko ne mora da plaća dugove starije od 2 godine

Crna Gora

PODGORICA - Građani Crne Gore više neće biti uslovljavani da plate dugove starije od dve godine da bi im se pruključila voda ili struja, predviđa se novim predlogom zakona o zaštiti potrošača koji je predstavila crnogorska vlada.

 

Jovo Rabrenović iz Ministarstva ekonomije je izjavio posle sednice vlade da će novim zakonom potrošač u Crnoj Gori biti više zaštićen tako što trgovac, ukoliko želi da povede postupak protiv potrošača, neće moći da mu isključi struju, vodu, ukoliko sud to nije presudio, ukoliko se radi o roku dužem od dve godine.

 

"To znači da neće više biti uslovljavanja potrošača da mora da plati dug koji je stariji od dve godine da bi mu se, na primer, uključila voda, struja", objasnio je on.

foto: Printscreen YouTube/Vlada Crne Gore

Trgovac će, kako dodaje, takođe biti obavezan da potrošaču na računu iskaže ne samo koliki je trenutni račun, već i dugovanja i zastareli dug.

 

"Biće u obavezi da iznese i kolike su kamatne stope po raznim osnovama koje potrošač treba da plati", navodi on. Prema novom zakonu, svaki prodavac će takođe biti obavezan da potrošaču vrati kusur, a ukoliko to ne uradi, ma o kolikoj se svoti novca radi, može biti kažnjen. 

 

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, Crna Gora prilazi korak bliže zatvaranju poglavlja 28 Zaštita potrošača i zdravlja u pregovorima za pristupanje EU.

 

Rabrenović je naveo da sve ovo daje realne mogućnosti da se potrošači u Crnoj Gori osećaju pođednako zaštićeni kao što su to potrošači u drugim EU zemljama i da uživaju pođednak nivo potrošačkih prava.

 

Kurir.rs/Tanjug

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...