Najnovije vesti

REKA TARA TOTALNO MUTNA, NOVA SEZONA JE UNIŠTENA: Crnogorci su toliko zapustili reku da ne znaju kako sada da se operu! (FOTO)
Foto: Printscreen: Youtube/Duklja - Zeta - Crna Gora

otkazana pecanja

REKA TARA TOTALNO MUTNA, NOVA SEZONA JE UNIŠTENA: Crnogorci su toliko zapustili reku da ne znaju kako sada da se operu! (FOTO)

Crna Gora

Zbog radova na auto-putu, stanje na Tari je takvo da više nema svrhe da postoji predeo za sportski robilov na toj reci, tvrde u Sportsko-ribolovnom klubu (SRK) Tara i Morača, koji gazduje kolašinskim vodama.

Reka je u ponedeljak od jutra bila potpuno mutna, a predsednik SRK Momir Živković kaže da je ribolovna sezona uništena.

 

"Nema svrhe više da štitimo predeo, tako da on više i ne postoji. Nema svrhe ni da organizujemo ribočuvarsku službu na reci Tari. Ovaj stepen nebrige prema Tari je teško objasniti ikome razumnom. Ne znam šta ću da kažem najavljenim grupama sportskih ribolovaca iz inostranstva, Taru spasiti ne možemo i pored sveg truda koji ulažemo", kazao je on.

 

Iz tog društva, prošle sedmice, dostavli su medijima video snimke i fotografije na kojima se vidi kako u noćnim satima mehanizacija kompanije CRBC vadi šljunak iz Tare, na delu vodotoka od Mateševa ka Jabuci. To je prijavljeno nadležnim inspekcijama i Komunalnoj policiji.

 

Iz CRBC, sa druge strane tvrde da imaju dozvolu za vađenje šljunka iz korita reke Tare.

Vijestima su saopštili da je reč o regulaciji korita, u skladu sa glavnim projektom auto-puta, i da su dozvolu dobili od Uprave za vode. Iz kineske kompanije nisu odgovorili zašto šljunak vade noću i da li na taj način ugrožavaju riblji fond.

 

"Regulacioni radovi se uglavnom odnose na formiranje nasipa, a prilikom ove regulacije se odvozi rečni nanos, koji se delom koristi za osiguranje nasipa, a delom za nasipanje prilaznih puteva. Ovaj materijal se ne koristi u druge svrhe, a navedeni radovi izvode se u skladu sa zakonskim propisima", saopštili su iz te kompanije.

 

Ribolovci su o svemu obavestili inspektore za vodoprivredu i slatkovodno ribarstvo, kao i Komunalnu policiju. Zbog navodnog uništenja ribljeg fonda, Sportsko-ribolovni klub Tara i Morača, pokrenuo je i sudski spor, a posle tri ročišta Privredni sud se oglasio nenadležnim, zbog čega je predmet prosledio Osnovnom sudu u Podgorici.

Povodom situacije na Tari, oglasio se i predsednik Sportskog flaj fišing kluba (SFFK) Maniro, Mile Lazarvić, koji, takođe, tvrdi da ne postoje uslovi za ribolovnu sezonu na Tari.

 

Međutim, iz tog kluba, koji je ranije gazdovao kolašinskim vodama, kažu da reku na ugrožavaju samo radovi na auto-putu. Lazarević je rekao da resorna ministarstva pokazuju potpunu nebrigu prema Tari, a odgovorni u SRK Tara i Morača "nemaju kapaciteta, stručnosti, novca, a možda ni volje da zaštite reku".

 

"Šljunak iz Tare ne vade samo izvođači radova na auto-putu. Vađenje rečnog materijala je vidljivo i na ostalim mestima, koja su daleko od gradilišta. Na to kolege iz SRK ne obraćaju pažnju. Svakako, šteta koju trpi riblji fond zbog ovakvog stanja na reci je ogromna, iako do sada nije precizno utvrđena", kaže Lazarević.

"Ribu i dalje ubijaju dinamitom i prodaju restoranima"

 

Lazarević kaže da "ne čini kolašinske vode samo Tara", i da je nebriga i na drugim rekama vidljiva. Prema njegovim rečima, riba se još ubija dinamitom, a ulov iz krivolova prodaje restoranima na području kolašinske i drugih opština.

 

"Javna je tajna da se kilogram takve pastrmke prodaje po 12 evra. Dok smo gazdovali kolašinskim vodama, prijavljivali smo svako takvo saznanje, pa su inspektori, tragom naših informacija, nalazili ribu iz kolašinskih reka u restoranima u blizini Danilovgrada. Nije mi poznato da se to sada dešava.

 

Takođe, dok smo mi bili zaduženi za kolašinske vode nije bilo upotrebe dinamita, jer smo imali dovoljan broj ribočuvara", tvrdi predsednik SFFK Maniro.

Inspektori podneli više od 60 prijava protiv CRBC

 

Za četiri godine, koliko traje izgradnja auto-puta, inspektori su više od 60 puta posetili gradilište i podneli više zahteva za pokretanje prekršajog postupka, ali su nadležni kaznili kinesku kompaniju CRBC i podizvođače sa ukupno manje od 20.000 evra.

 

To se navodi u odgovoru Uprave za inspekcijske poslove (UIP) na zahtev o slobodnom pristupu informacijama, kojim su iz MANS-a tražili podatke o kontrolama i kaznama u vezi sa izgradnjom auto-puta.

 

Na zahteve inspektora, kako se navodi u odgovoru, sudovi za prekršaje doneli su rešenja za tri podneta zahteva i subjekte nadzora kaznili u ukupnom iznosu od 11.000, i sa 1.600 evra za odgovorno lice.

 

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Printscreen/Youtube

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...