Najnovije vesti

CRNOGORCI SE I DALJE KUNU U SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU! Skoro 50 odsto građana ima poverenje samo u SPC!
Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

CRNOGORCI SE I DALJE KUNU U SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU! Skoro 50 odsto građana ima poverenje samo u SPC!

Crna Gora

Srpska pravoslavna crkva je institucija u koju Crnogorci imaju najveće poverenje, pored obrazovnog i zdravstvenog sistema te zemlje, pišu crnogorski mediji.

Prema istraživanju podgoričkog Centra za demokratiju i ljudska prava - CEDEM, u SPC poverenje ima 47,8 odsto građana Crne Gore, dok u nekanonsku Crnogorsku pravoslavnu crkvu poverenje ima 16,4 odsto.

Poverenje u CPC je ujedno najniže poverenje u neku od crnogorskih institucija.

Podaci CEDEM-a kažu da 46,6 odsto građana smatra da treba da postoji samo SPC, dok samo 4,9 odsto građana veruje da treba da postoji samo nekanonska CPC.

Ukupno 22,4 odsto smatra da treba da postoje obe crkve, dok 20,7 odsto nije izneo stav po ovom pitanju.

foto: Mitropolija.com

Rezultati ovog istraživanja ne idu u prilog crnogorskim vlastima koje su dale Predlog Zakona o slobodi veroispovesti, prema kojem bi država ponovo postala vlasnik svih verskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine, a bili su državna svojina.

Tim predlogom zakona najviše bi bila pogođena upravo SPC, zbog čega su danima iz Srbije i Crne gore dolazile oštre izjave na račun suprotne strane.

Ovo ponovo povlači i pitanje o autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, koja od 1993. postoji kao nevladina organizacija i ima podršku samo Kijevske patrijaršije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...