CRNOGORSKI PARLAMENT ODLUČUJE HOĆE LI IM VOJSKA U NATO MISIJE: Nastala polemika nakon jučerašnje pogibije hrvatskog vojnika u Avganistanu
Foto: Profimedia

vojne aktivnosti

CRNOGORSKI PARLAMENT ODLUČUJE HOĆE LI IM VOJSKA U NATO MISIJE: Nastala polemika nakon jučerašnje pogibije hrvatskog vojnika u Avganistanu

Crna Gora -

Crnogorski parlament danas razmatra izmene Zakona koje predvidjaju da crnogorski vojnici budu obavezni da idu u misije u inostranstvo, tako i misje NATO-a, a rasprava se odvija u senci jučerašnje pogibije hrvatskog vojnika u Avganistanu. Predsednik Skupštine Ivan Brajović izjavio je da vojni poziv uvek nosi rizik i niko od vojnika koji su pošli u mirovne misije, iz bilo koje države, sa tim nikada ne kalkuliše.

Izmenama Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u medjunarodnim snagama se oštro protivi opozicija jer predvidjaju da će crnogorski vojnici biti obavezni da idu u vojne misije u inostanstvo pa i misije NATO-a, a ne na bazi dobrovoljnosti kao što je bio slučaj do sada.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević rekao je da su izmene i dopune Zakona o Vojsci Crne Gore potvrda da je Crna Gora potpisala kapitulaciju. Od dana kada smo primljeni u NATO, kako je rekao, Crna Gora je okupirana država.

"Država u kojoj je glavnokomandujući NATO-a Bog života i smrti, čovjek koji u bilo kojem trenutku može ovdje da suspenduje Skupštinu, Vladu, Savjet za odbranu i da donosi odluke koje su u interesu NATO saveza", rekao je Knežević.

On je dodao da će se ono što se desilo hrvatskim vojnicima, od kojih je jedan poginuo a dvojica ranjena u bombaškom napadu u Avganistanu desiti i crnogorskim.

"Šta će posle toga Vlada da uradi? Da li će povući ijednog vojnika iz Avganistana? Naravno da neće", zaključio je Knežević.

Poslanici vladajuće DPS su pozvali da se slučaj hrvatskog vojnika ne politizuje. Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević rekao je da državna politika podrazumeva ponekad i dozu rizika koja je sastavni deo nekih poslova.

"Politika, život i posao ponekad donose i stvari koje su vrlo neprijatne i na koje manje ili više možemo da utičemo", kazao je Konjević.

Poslanici su izjavili saučešće porodici poginulih vojnika a o zakonu će se glasati na kraju zasedanja.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track