CRNOGORSKI ĐACI IZ 1 UDŽBENIKA UČE 4 JEZIKA: Ministarstvo ispravilo spornu naslovnicu, autori knjige besni
Foto: Profimedia

prosveta

CRNOGORSKI ĐACI IZ 1 UDŽBENIKA UČE 4 JEZIKA: Ministarstvo ispravilo spornu naslovnicu, autori knjige besni

Crna Gora -

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore korigovao je naslovnu stranicu udžbenika crnogorskog jezika za šesti razred osnovne škole tako što je proširio podnaslov knjige "Riječ po riječ", pa tamo više ne piše da je to samo udžbenik crnogorskog jezika, već crnogorskog, srpskog, bosanskog, hrvatskog.

Crnogorski mediji prenose pisanje lista Pobjeda da je na sličan način promenjena i naslovnica udžbenika crnogorskog jezika za treći razred gimnazije, koji je preimenovan i sada se zove "Moj jezik", a ne "crnogorski jezik", kao do sada.

Dnevnik saznaje da su Adnan Čirgić i Jelena Sušanj, autori udbenika za srednju školu čiji je naziv promenjen, juče dostavili Zavodu za udžbenike protestno pismo u kom su naveli da za njih nije prihvatljiva ova vrsta korekcije i zatražili da se odustane od takvog koncepta.

Čirgić je Pobjedi potvrdio da je poslao pismo u kome ih obaveštava da ne pristaje na izmene udžbenika bez uvida u njih.

Prema saznanjima lista, zahtevi ovo dvoje profesora nisu uslišeni, jer je izmenjena verzija konačna i biće odštampana, bez obzira na to što nemaju saglasnost autora.

Odgovorni urednik Zavoda za udžbenike Lazo Leković rekao je za "Pobjedu" da u ovoj priči naravno, crnogorski jezik nije, niti može biti, uklonjen iz udžbenika, već je samo naziv knjige, što je zakonska obaveza, usklađen sa nazivom predmeta.

"Ovo pitanje je potpuno tehničke prirode", dodao je Leković.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track