Najnovije vesti

BRUKA! CRNA GORA PONOVO ŠALJE PREDSTAVNIKA NA PROSLAVU OLUJE, OPOZICIJA BESNA: Ponižavajuće! Slave se ubice, ustaški zločini i etnička čišćenja!
Foto: Printscreen/RTS

sramna odluka

BRUKA! CRNA GORA PONOVO ŠALJE PREDSTAVNIKA NA PROSLAVU OLUJE, OPOZICIJA BESNA: Ponižavajuće! Slave se ubice, ustaški zločini i etnička čišćenja!

Crna Gora

Crna Gora planira da i ove godine pošalje svog predstavnika koji će sa hrvatskim vlastima "proslavljati" vojnu akciju Oluja u kojoj je svoje domove moralo da napusti više od 250.000 Srba.

Potvrda da će se to desiti stigla je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, i to kao odgovor na poslaničko pitanje poslaniku Demokratskog fronta u crnogorskoj skupštini Jovanu Vučuroviću.

U skladu sa uobičajenom diplomatskom praksom, a pogotovo između saveznika unutar NATO, diplomata iz ambasade biće i ove godine prisutan na događaju, poruka je crnogorskog MSP-a.

Na informaciju o učešću crnogorskog predstavnika na obeležavanju "Oluje" reagovao je poslanik koji se i interesovao za ovu odluku.

"Prisustvovati skupu na kome se slave etnička čišćenja, ustaški zločini u "Oluji", "Bljesku", Medačkom džepu i drugim je ponižavajuće za Crnu Goru.

"Tamo peva jedan Tompson i njemu slični, slaveći ideologiju iz Drugog svetskog rata koja je pobila milion Srba, Roma i Jevreja. Slave se i oni koji su pobili naše ljude iz nikšićko-šavničke grupe u splitskoj "Lori" na najmonstruozniji način", rekao je Vučurović.

foto: Printscreen: Youtube/BHBanjaLuka Nick

Kako Savo Štrbac iz Dokumenataciono-informativnog centra Veritas navodi, ovo je neprimeren potez zvaničnika Crne Gore.

"Skandalozan potez u svakom slučaju, a takođe je ovako nešto neprimereno jer su upravo Srbija i Crna Gora činile istu državu u vreme rata. Hrvatska je tužila SRJ za genocid, a Crna Gora je bila deo te iste države. Čini mi se da je cilj ovakvog poteza jasan, a to je ulagivanje i dodvoravanje Hrvatskoj čiji im je glas potreban za ulazak u Evropsku uniju. Svi znamo da su Crnogorci bili žestoki ratnici u tom ratu naročito u području juga Hrvatske, a sad idu na obležavanje "dana pobede" - rekao je za "Blic" Štrbac.

Iako crnogorski zvaničnici svoju odluku pravdaju činjenicom da je Crna Gora samostalna i suverena država, Štrbac smatra da to ipak sa moralne tačke gledišta nije ispravno prema Srbiji.

"Nesporno je da su oni sada suverena i samostalna država i tako i idu u Hrvatsku. Imaju pravo da rade šta hoće, a i Srbija im nista ne može zabraniti, ali ovo je pitanje više koliko je to moralno i koliko je to bratski prema Srbima sa kojima su bili zajedno u toku rata, a i posle rata", kaže Štrbac.

Ovo će biti druga godina zaredom da Crna Gora šalje nekoga da u njeno ime prisustvuje ovom događaju, kome se odaziva retko ko iz regiona, a još manje iz Evrope.

Crna Gora je prošle godine na obeležavanje godišnjice "Oluje" u Kninu poslala pukovnika Ivana Mašulovića iz Nikšića, koji je tada bio na funkciji vojno diplomatskog predstavnika - izaslanika odbrane u Hrvatskoj. Tada je pojašnjeno da je on u Kninu boravio na poziv domaćina, "u skladu sa uobičajenim diplomatskim protokolom".

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Prtscr 7 RTS

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...