MUP KONAČNO NAŠAO ADRESU PROFESORKE PLAGIJATORKE, SAD PLJUŠTE OPTUŽBE: Policija opstruirala nalog da je nađe i lagala javnost! Ako u Podgorici ne mogu da nađu stalno zaposlenu osobu sa stalnom adresom, koga mogu da nađu?
Foto: Vijesti.me/ucg.ac.me

POSLE 3 NEDELJE!

MUP KONAČNO NAŠAO ADRESU PROFESORKE PLAGIJATORKE, SAD PLJUŠTE OPTUŽBE: Policija opstruirala nalog da je nađe i lagala javnost! Ako u Podgorici ne mogu da nađu stalno zaposlenu osobu sa stalnom adresom, koga mogu da nađu?

Crna Gora -

Crnogorska policija konačno je utvrdila na kojoj adresi stanuje vanredna profesorka Pravnog fakulteta u Podgorici Bojana Lakićević Đuranović, osumnjičena za plagijat, i tu informaciju prosledila podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu.

Iz Uprave policije, međutim, do pre nekoliko dana tvrdili su da podgoričko tužilaštvo tim povodom nije kontaktiralo s njima, iako su iz ODT slali i urgenciju krajem prošle sedmice, kako bi se u krivičnom postupku obezbedilo prisustvo osumnjičene za plagijat.

foto: Printscreen/Vijesti.me

"Službenici CB Podgorica dobili su zahtev od Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici koji se odnosi na to da se utvrdi adresa prebivališta B.L.Đ. Službenici CB Podgorica su postupali po navedenom zahtevu, utvrdili adresu ovog lica i o svom postupanju sačinili odgovor u pisanom formi, koji su dostavili nadležnom tužiocu u ODT u Podgorici. Policiji, dakle, nije upućen zahtev da se pronađe B.L.Đ., već samo da se utvrdi adresa njenog stanovanja, što je i urađeno", saopšteno je iz Uprave policije.

Profesorka je osumnjičena da je doslovno prepisala rad studenta Đorđija Drinčića, kojem je na specijalističkim studijama bila mentor, i objavila ga kao svoj naučni članak u beogradskom stručnom časopisu Pravni život.

Iz ODT su ranije kazali Vijestima da će ona biti saslušana u svojstvu osumnjičene, zbog čega su od policije zahtevali da "dostavi potrebne podatke, kako bi se obezbedlo njeno prisustvo u postupku".

foto: Vijesti.me/Savo Prelević

Daliborka Uljarević

Direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević zatražila je od direktora Uprave policije Veselina Veljovića da objasni zašto je policija ignorisala zahteve ODT u vezi sa lociranjem profesorice. Ona u dopisu Veljoviću ocenjuje da se radi o "odluci o opstruiranju procesa koji vodi Tužilaštvo protiv Lakićević Đuranovićeve, koja je doneta na najvišem nivou u Upravi policije".

Dopis je, osim Veljoviću, dostavljen i premijeru Dušku Markoviću, vicepremijeru Zoranu Pažinu i ministru policije Mevludinu Nuhodžiću.

"Očekujemo da nam hitno saopštite što su nadležni na najvišem nivou u Upravi policije, uključujući i vas lično, uradili kad su iz medija saznali da policija opstruira procesa koji vodi Tužilaštvo protiv Lakićević Đuranovićeve? Da li je utvrđeno ko je opstruirao taj postupak i da li su ta lica sankcionisana? Da li je sankcionisano lice koje je javnost pokušalo da dovede u zabludu kroz lažan odgovor dat kao zvanični odgovor UP medijima", pitala je Uljarevićeva u dopisu Veljoviću.

foto: Vijesti.me/Filip Roganović

Veselin Veljović

Ona navodi i da je ozbiljno zabrinuta u vezi sa "ukupnim kapacitetima UP da se bori protiv pojedinaca i struktura koja su i u mnogo ozbiljnijem kršenju zakona".

"Ako ne postupa po nalogu Tužilaštva, odnosno direktno opstruira svojim nečinjenjem rad Tužilaštva, ili pak ako ne može izvesti tako jednostavne radnje kakva je lociranje osumnjičene koja ima stalni boravak u Podgorici, porodicu i stalan posao. Čitavo društvo treba da bude zabrinuto, imajući u vidu ovaj slučaj, bez obzira da li se radi o nesposobnosti UP ili o uticajnom prodoru onih koji štite osumnjičene, a posebno ako i posle pisanja medija i ove naše urgencije ne budemo svedočili efikasnoj akciji lociranja Lakićević Đuranovićeve i asistencije ODT u njenom, takođe, efikasnom privođenju ako se za tim ukaže potreba radi saslušanja, ali i sankcionisanju onih koji su doveli do toga da ona ne može biti locirana preko tri nedelje u gradu veličine Podgorice“, zaključuje Uljarevićeva.

foto: Vijesti.me/Savo Prelević

Ranko Mujović

Čelnica CGO je Veljovića pitala i da li je Uprava policije posle pisanja Vijesti locirala profesorku, "posebno imajući u vidu veličinu Podgorice u kojoj ista živi, ali i činjenicu da nije mali broj službenika Uprave policije koji jako dobro znaju Lakićević-Đuranovićevu i profesora Pravnog fakulteta kod kojeg je ranije bila asistentkinja, Ranka Mujovića".

Ranko Mujović je u novmebru prošle godine saslušan pred Sudom časti Univerziteta Crne Gore jer su ga studenti optužili za zloupotrebu položaja, neetično ponašanje i seksualno uznemiravanje.

foto: Vijesti.me/Savo Prelević

Veselin Mujović

Tokom pretresa kuće brata Ranka Mujovića, Veselina Mujovića, 2016. nađeno je i dvadesetak studentskih indeksa. Neke od tih obrazovnih isprava pripadale su policajcima. Pojedini od njih tada su objašnjavali da su im navodno indeksi izgubljeni ranije u Studentskoj službi Pravnog fakulteta, te da su ih odjavili i dobili nove.

Veselinu Mujoviću se sudi zbog optužbi da je prevario bivšeg funkcionera DPS Svetozara Marovića za 890.000 i Budvanina Ljuba Rađenovića za 20.000 eura.

Ranko Mujović je redovni profesor Pravnog fakulteta, a bio je član komisije pred kojom je Veljović svojevremeno branio magistarski rad.

Kurir.rs/Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track