Najnovije vesti

PROFESORKA OSUMNJIČENA ZA PLAGIJAT SKLONJENA IZ ŽIŽE JAVNOSTI: Postupak o slučaju Bojane Lakićević Đuranović proglašen tajnim!
Foto: Vijesti.me/ucg.ac.me

ODLUKA TUŽILAŠTVA U PODGORICI

PROFESORKA OSUMNJIČENA ZA PLAGIJAT SKLONJENA IZ ŽIŽE JAVNOSTI: Postupak o slučaju Bojane Lakićević Đuranović proglašen tajnim!

Crna Gora

Postupak u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, tokom kog se utvrđuje da li je vanredna profesorka Pravnog fakulteta Bojana Lakićević Đuranović plagirala rad svog studenta, od juče je tajni i ostaće takav dok se ne završi postupak na Univerzitetu.

Njen advokat Goran Velimirović kaže dodao da je ova mera doneta da se ne bi uticalo na tok postupka o odgovornosti profesorke Lakićević Đuranović koji se vodi pred Univerzitetom Crne Gore (UCG).

Vijestima je nezvanično saopšteno da je postupajući tužilac Vukas Radonjić proglasio sadržinu dokazne radnje tajnom.

U tužilaštvu je juče, u svojstvu oštećenog svedoka, saslušan bivši student Đorđije Drinčić, čiji je rad profesorka objavila kao svoj. On nije želeo da komentariše postupak, dok je Velimirović rekao da je zadovoljan saslušanjem.

Prošle sedmice u podgoričkom tužilaštvu saslušana je i profesorika Lakićević Đuranović, protiv koje je krivičnu prijavu za plagijat podneo Centar za građansko obrazovanje (CGO). Ona je negirala da je specijalistički rad svog bivšeg studenta objavila pod svojim imenom.

Podsećamo, profesorka Lakićević Đuranović optužena je da je doslovno prepisala rad studenta Drinčića, kom je na specijalističkim studijama bila mentor, i objavila ga kao svoj naučni članak u beogradskom stručnom časopisu Pravni život.

Drinčić je specijalistički rad "Uloga i značaj Suda pravde u stvaranju, tumačenju i primjeni prava EU" odbranio u junu 2018, a njegova tadašnja mentorka Lakićević Đuranovićeva ga je pola godine kasnije, u decembarskom izdanju Pravnog života, navodno objavila kao svoj i to pod nazivom "Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju i primeni prava EU primeri iz prakse".

foto: Printscreen/Vijesti.me

Drinčić je ranije potvrdio Vijestima da je njegov specijalistički rad, ali sa potpisom vanredne profesorice, objavljen u beogradskom časopisu. CGO je od Pravnog fakulteta i Rektorata UCG tražio da hitno preduzmu "sve neophodne mjere i radnje kako bi sankcionisali ovakav slučaj kršenja akademskog integriteta".

foto: Printscreen/Vijesti.me

"O tome kako profesor može da 'plagira' rad studenta kom je bio mentor i sam učestvovao u njegovom radu ću pred nadležnim organima", saopštila je Lakićević Đuranovićeva.

Kurir.rs/Vijesti.me

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...