Najnovije vesti

CRNA GORA TRAŽI ČAK 18.000 SEZONACA IZ INOSTRANSTVA: Crnogorci ne žele da rade jer su im plate od 500 evra suviše male
Foto: Profimedia

NEĆE DA RADE

CRNA GORA TRAŽI ČAK 18.000 SEZONACA IZ INOSTRANSTVA: Crnogorci ne žele da rade jer su im plate od 500 evra suviše male

Crna Gora

PODGORICA - Zbog nedostatka radne snage ove turističke sezone crnogorski Zavod za zapošljavanje povećao je u odnosu na prošlu godinu kvotu stranih državljana koji mogu biti zaposleni kao sezonci za oko 3.000, na ukupno 18.135 radnika.

 

"Nemamo dovoljno radne snage. U turizmu imamo potrebu za između pet i sedam hiljada radnika. Crnogorci ne žele da rade jer su plate male. Međutim, one su onolike kolike trenutno mogu biti", kaže predsednik crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

foto: Profimedia

Procene crnogorske vlade je da im treba oko 20.000 sezonaca, a prosečna plata sezonskog radnika u Crnoj Gori je oko 500 evra, pa radnu snagu moraju da dovode. 

 

Prošlih godina tokom leta sezonski je bilo angažovano 10.000 radnika Crne Gore, dok je cilj da ove godine zaposle oko 11.000. U Budvi je leti angažovano najviše sezonskih radnika iz inostranstva. Više od pet hiljada. Pored Crnogoraca radnici na sezonskim poslovima su uglavnom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

 

Crnogorcima su male i plate u Hrvatskoj, gde radi svega 105 radnika iz Crne Gore i to uglavnom kao građevinski radnici, vozači i prodavači.

 

Kurir.rs/RTCG

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...