Najnovije vesti

PALA ODLUKA O KLJUČNOM SVEDOKU U AFERI DRŽAVNI UDAR: Crna Gora će Sašu Sinđelića izručiti Hrvatskoj!
Foto: Vijesti.me/Savo Prelević

preti mu 21 godina zatvora

PALA ODLUKA O KLJUČNOM SVEDOKU U AFERI DRŽAVNI UDAR: Crna Gora će Sašu Sinđelića izručiti Hrvatskoj!

Crna Gora

Crna Gora će Sašu Sinđelića izručiti Hrvatskoj koja ga potražuje zbog izdržavanja 21-godišnje zatvorske kazne. Sinđelić je bio svedok saradnik u postupku protiv optuženih za slučaj pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine u Crnoj Gori.

Takvu odluku danas je doneo podgorički Viši sud koji je ocenio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Sinđelića.

"Nakon saslušanja S.S. i prikupljanja potrebne dokumentacije, sud je utvrdio da S.S. nije državljanin Crne Gore, da se protiv njega u Crnoj Gori ne vodi postupak za delo koje je predmet zahteva za izručenje, da krivična dela za koja se izručenje traži nije izvršeno na teritoriji Crne Gore, protiv nje ili njenog državljanina, da su ova krivična dela, kako po važećem u vreme izvršenja tako i po aktuelnom krivičnom zakonodavstvu Crne Gore propisana kao krivična dela, i to kao krivično delo – teško ubistvo i kao produženo krivično delo – teška krađa i da za ista nije nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja.

foto: Vijesti/Savo Prelević

Takođe, sud je utvrdio da S.S. nije u Crnoj Gori pravosnažno osuđen ili oslobođen, protiv njega krivični postupak nije pravosnažno obustavljen, niti je optužba protiv njega pravosnažno odbijena, niti je za predmetna dela pravosnažno osuđen ili oslobođen u trećoj državi, pa da je delo za koje se izručenje traži propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje 1 (jedne) godine", saopštila je portparolka Višeg suda Aida Muzurović.

Sinđelić može da se žali Apelacionom sudu i ukoliko taj sud potvrdi odluku kolega iz Višeg suda, po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, predmet se dostavlja ministru pravde radi odlučivanja o dozvoli izručenja.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/Savo Prelević

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...