Najnovije vesti

MINISTAR ZAVEO OŠTRU KONTROLU: Crnogorcima koji su studirali na privatnim fakultetima u regionu blokirane diplome
Foto: Profimedia

NIŠTA OD NOSTRIFIKACIJE

MINISTAR ZAVEO OŠTRU KONTROLU: Crnogorcima koji su studirali na privatnim fakultetima u regionu blokirane diplome

Crna Gora

U Crnoj Gori se od jula ne izdaju nostrifikovane diplome visokoškolcima koji su završili školovanje na privatnim fakultetima u regionu, zbog odluke ministra prosvete Damira Šehovića da se pooštri kontrola dobijanja obrazovnih isprava van te zemlje.

 

Iz Ministarstva prosvete je saopšteno da su diplome sa privatnih fakulteta u proceduri i da one zahtevaju ozbiljnu kontrolu kvaliteta, prenosi portal CDM pisanje lista Dan.

 

Plan je da se u jednom delu promeni Zakon o priznavanju stranih obrazovnih isprava.

foto: Printscreen YouTube/Damir Šehović

"Javnost će biti blagovremeno obaveštena onda kad se budu znali detalji. No, potpuno nezavisno od tih izmena, imamo obavezu da ispratimo procedure priznavanja, koje ponekad, ako želite da ih poštujete, traju", ističu iz crnogorskog Ministarstva prosvete.

 

Prema nedavnim podacima Ministarstva prosvete, oko 100 diploma iz regiona je u prethodne dve godine odbijeno uglavnom zato što je postojala sumnja da se radilo o falsifikovanim ispravama ili su one izdate po nelicenciranoj ustanovi. U tom periodu odbijeno je i priznavanje 30-ak diploma srednjoškolskih ustanova i podnesen čak isto toliki broj krivičnih prijava.

 

Jedan student s primorja kaže da se na taj način krše prava svršenih studenata koji su zaradili diplomu i branili ispite na fakultetima koji imaju licencu, kao i da je lako proveriti kvalitet svake diplome. On postavlja pitanje da li Ministarstvo krši Lisabonsku konvenciju i druge međunarodne sporazume i da li država na taj način šalje poruku da se upisuju privatni fakulteti u Crnoj Gori.

 

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...