OVO JE DOKTORKA HEROJ IZ PODGORICE: Majka na rukama donela mrtvu bebu, a onda je lekarka izvela čudo! Evo kako joj je spasla život! (FOTO)
Foto: Printscreen: Facebook/Alma Dresevic

svaka čast

OVO JE DOKTORKA HEROJ IZ PODGORICE: Majka na rukama donela mrtvu bebu, a onda je lekarka izvela čudo! Evo kako joj je spasla život! (FOTO)

Crna Gora -

Crnogorsku javnost oduševio je podvig podgoričkog pedijatra, doktorke Alme Hajdarpašić Drešević. Majka jedne pacijentkinje na Fejsbuk stranici Podgorički vremeplov opisala je dramtični događaj iz Podgorice.

"U četvrtak veče, kontrolni pregled moje ćerke u domu zdravlja na Starom aerodromu je prekinula uplakana majka držeći u naručju svoje jednogodišnje dijete koje nije davalo znakove života.

Dete se ugušilo pionom društvene igre i bilo je klinički mrtvo – nije disalo niti je bilo otkucaja srca. Naša doktorka je očajnički pokušavala da izvadi strano telo iz grla deteta i u tome je uspela. Sama je pristupila reanimaciji, tj. masaži srca i veštačkom disanju metodom usta na usta detetu kojem su usta krvava – jer dom zdravlja nema potrebne instrumente da to uradi na drugi način", napisala je majka koja je bila svedok ovog događaja.

Kako je istakla samo zahvaljujući prisebnosti doktorke, dete je vraćeno u život.

"Hitna pomoć koja je stigla par minuta posle toga je odvela dete na intenzivnu i danas saznajem da je stabilno i nije životno ugroženo. Ne znam da li će imati manje ili veće posledice zbog vremena provedenog bez vazduha, ali je dete živo.

Sve pohvale za našeg savršenog pedijatra. O ovome ne pišu ni roditelji deteta, ni portali i osećala sam potrebu da sa drugima podelim njen nadljudski podvig", naglasila je ona.

Podvig doktorke naišao je na oduševljenje mnogih, pa su se na Fejsbuk stranici nizali pozitivni komentari.

"Sve pohvale za divnu osobu i stručnu doktorku. Svaka čast Alma", "Svaka čast doktorki, oduševila me. Ne može to svako, svako joj dobro želim", "Uvek nasmejana, prijatna i najbolja naša draga doktorka Alma", samo su neki od komentara.

foto: Profimedia

OGLASILA SE I DOKTORKA

Doktorka Alma Drešević je potom ispričala kako je prošlog četvrtka oko 19 časova u Dom zdravlja na Starom aerodromu u Podgorici komšija, u pratnji majke koja je vrištala, doneto dete koje nije davalo znakove života.

"Dete od godinu i pet meseci je progutalo šahovsku figuru piona. Kako je dete već bilo mrtvo, nisam imala prilike da razmišljam šta ću da uradim. U tom trenutku sam samo znala da moram izvaditi strano telo, jer je svaki sekund bio dragocen. Srećom, uspela sam da uvučem ruku, stisnem šaku da ne bih figurom oštetila zid jednjaka i izvukla sam figuru", rekla je Drešević.

A onda je, kako je dodala, počela borba za život.

"Kada smo uklonili strano telo, morala sam da radim reanimaciju usta na usta i masažu srca. Posle dve reanimacije, čula sam okucaje srca. Kada sam odradila treći ciklus reanimacije, prvo je srce počelo da kuca, ali sam morala da nastavim, jer dete nije disalo", ispričala je Drešević.

Nakon što je četiri puta dala veštačko disanje, dete je udahnulo vazduh i zaječalo.

"U tom trenutku sam znala da je dete spašeno. Hitna pomoć je već bila na putu, srce je radilo, dete je disalo. Mislila sam da će možda biti na respiratoru. Ali na moju sreću nije bilo. Dobili smo informaciju da je dete već u subotu otpušteno kući. Najveće zadovoljstvo koje sam mogla doživeti je to što je dete preživelo i što je dobro", rekla je Drešević.

Ona je istakla da je najvažniji član tima medicinska sestra.

"Meni je moja medicinska sestra neizmerno pomogla. Kada sestra nije paničar, kad sestra sluša ono što lekar kaže velika je mogućnost da se desi uspeh. Znam da bi svaki moj kolega reagovao jednako kao ja. Kada vidite da svaki sekund gubitka odnosi dete, nema razmišljanja i tu se mora raditi", rekla je Drešević.

Kurir.rs/Radio Sarajevo/prcentar.me

Foto: Printscreen/Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja