Najnovije vesti

CRNOGORSKI PREMIJER RAZUME MAKRONA: Nismo nervozni zbog francuskog predloga o budućim integracijama u EU
Foto: AP/Risto Bozović

evrointegracije

CRNOGORSKI PREMIJER RAZUME MAKRONA: Nismo nervozni zbog francuskog predloga o budućim integracijama u EU

Crna Gora

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da Crna Gora razume Evropu i nije nervozna zbog francuskog predloga budućeg evrointegracionog procesa kao i da će se odgovorno odnositi prema inicijativi za formiranje "Malog Šengena" i da u tom smislu treba uvažiti činjenice a ne političke interese.

"Iako mala zemlja, Crna Gora je zrela da razume probleme njenih partnera, u ovom slučaju, Evropske unije", istakao je Marković. On je u razgovoru sa stranim investitorima rekao da se "Mali Šengen" preklapa sa Akcionim planom iz Berlinskog procesa koji su već potpisali.

Iako ni danas nije iskazao eksplicitan stav Vlade u vezi sa nedavno promovisanom regionalnom inicijativom, takozvanim, "Malim Šengenom", premijer Duško Marković je rekao da Crna Gora ispunjava obaveze i ne ulazi u nove inicijative, a da nije realizovala prethodno preuzete obaveze koje se tiču regionalne saradnje, lakšeg poslovanja i trgovine.

foto: AP/Risto Bozović

On je dodao da je Crna Gora te obaveze preuzela u Trstu, u okviru Berlinskog procesa, potpisivanjem Akcionog plana o regionalnom povezivanju.

"Taj dokument uključuje sve elemente ove regionalne inicijative. Crna Gora nema nikakvu vrstu ograničenja za sve koji posluju sa kompanijama u Crnoj Gori. Nema necarinske barijere, nema posebna opterećenja, za razliku od drugih zemalja u regionu koje to nameću crnogorskoj privredi u poslovanju sa njihovim kompanijama", rekao je Marković.

On je dodao da je ; "svaka regionalna inicijativa dobra ako ubrzava proces evropske integracije, a ne da predstavlja njegovu zamenu".

"Veoma pažljivo ćemo se odnositi prema ovoj inicijativi koja je došla od dvojice predsednika naših suseda, ali ćemo morati da na sto stavimo činjenice, a ne političke interese", rekao je premijer.

(Kurir.rs/Beta/Foto: AP/Risto Božović) 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...