NOVA PRAVILA: U Crnoj Gori ubuduće bez oglašavanja slobodnih radnih mesta! (VIDEO)
Foto: Printscreen: Youtube/Vlada Crne Gore

predlog novog zakona

NOVA PRAVILA: U Crnoj Gori ubuduće bez oglašavanja slobodnih radnih mesta! (VIDEO)

Crna Gora -

Predlog novog zakona o radu crnogorske vlade predviđa da se ubuduće radni odnos zasniva bez oglašavanja slobodnih radnih mesta, osim u preduzećima ili ustanovama koje su u državnom ili u vlasništvu lokalne samouprave, kaže ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

"U tim situacijama rok za oglašavanje će biti tri dana, što će reći da je skraćen. Zakon je predvideo 50-ak slučajeva gde će se raskidati radni odnos bez vođenja disciplinskog postupka, po skraćenoj proceduri", rekao je Purišić, javlja portal Cdm.

Dodaje da predlog zakona ima 40 više normi nego postojeći, i da je gotovo 85 odsto postojećih normi izmenjeno.

Prema njegovim rečima, trajanje ugovora o radu na određeno vreme produženo je na 36 meseci sa dosadašnjih 24 meseca.

Takođe predviđa zasnivanje ugovora o radu van prostorija poslodavca - rad na daljinu, rad od kuće i rad u domaćinstvu kao posebnu vrstu ugovora o radu, zatim zaključivanje ugovora o radu preko Agencije za privremeno zapošljavanje, ali ne duže od 24 meseca.

Prema novom predlogu, kaže Purišić, godišnji odmor kao neprikosnoveno pravo zaposlenog ne može se zameniti novčanom nadoknadom.

"Zakon propisuje i isplatu zarade isključivo preko žiro računa, a obračun zarade će imati snagu izvršne isprave, zatim zaštitu od prestanka radnog odnosa na određeno vreme dok traje trudničko i porodiljsko odsustvo", naveo je Purišić.

Dodaje da je predviđena i posebna zaštita zaposlenog kod poslodavca, Inspekcije rada, Agencije za MRRS i sudova, te da će sporazumni raskid radnog odnosa proizvoditi dejstvo samo kad se overi kod nadležnog organa.

Premijer Duško Marković je, komentarišući predlog zakona, ocenio da globalni trendovi, zbog interesa kapitala, pretvaraju čoveka u "mašinu za rad" i da je cilj vlade prilikom izrade zakona o radu bio humanizacija procesa rada.

"Mi šaljemo drugačiju sliku - da treba više poštovati onoga ko neposredno učestvuje u stvaranju nove vrednosti", rekao je Marković.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Pritnscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track