MOŠTI VASILIJA OSTROŠKOG NA SABORU U NIKŠIĆU Amfilohije: Pozivamo sve ljude bez obzira koje su vere na celivanje (VIDEO)
Foto: Zorana Jevtić

SVETI VASILIJE OSTROŠKI

MOŠTI VASILIJA OSTROŠKOG NA SABORU U NIKŠIĆU Amfilohije: Pozivamo sve ljude bez obzira koje su vere na celivanje (VIDEO)

Crna Gora -

Mitropolit crnogorsko- primorski Amfilohije najavio je da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog biti na velikom crkveno-narodnom saboru u Nikšiću zakazanom za 21. decembar.

"Pozivamo sve ljude da dođu da celivaju (mošti), kao što dolaze u Ostrogu i celivaju i muslimani... Ima i film koji je urađen o jednoj muslimanki iz Kazahstana koja je tu došla, i koja je imala viđenje Svetoga Vasilija i njemu se poklonila i došla tu u Ostrog. Tako isto dolaze masovno i rimokatloci. Sveti Vasilije ne deli ljude, sveci ne dele ljude kao što i Hristos kome se oni klanjaju nije došao da deli i da ukida Zakon i proroke, nego da objedini i Zakon i proroke i da oni postanu proroci čitavog sveta, i da se ispuni zakon Božiji koji propoveda i svedoči ova crkva i Mitropolija Zetska i Crnogorska već 800 godina“, kazao je mitropolit.

On je kazao i da ima nameru da oko Božića pozove na Svetopetrovsku večeru ili ručak predstavnike svih političkih stranaka u Crnoj Gori, bilo da su muslimani, katolici, Albanci ili Crnogorci.

"Sve predstavnike ću da pozovem na jednu bratsku večeru pomirenja svih u Crnoj Gori. Da na tom pomirenju i bratskoj ljubavi gradimo budućnost, i svoju i svoje djece i Crne Gore, a ne na mržnji, na deobama i svađama, krvoprolićima i onome što je građeno naročito od 1941“, kazao je Amfilohije.

foto: Dado Djilas

On je dodao i da onaj koji je nekršten prirodno želi da crkva bude nekakva njegova prćija.

"Zaista se obraćam i ovima koji su sada na vlasti da pre svega shvate da ničija nije do zore gorela, i da je svaka vlast od danas do sutra kao i naši životi. Prema tome, ja ih pozivam da se oni sami vrate onom izvornom crnogorstvu, izvornoj Crnoj Gori, i da se oslobode od nasleđa bratoubilačkog i bogoubilačkog, jer sve što je građeno ovde (u Manastiru Ostrog) građeno je na ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjima. To je svedočanstvo ove svetinje“, poručio je mitropolit Amfilohije.

Srpska pravoslavna crkva napravila je, ranije video kojim poziva verni narod u Crnoj Gori na Svetu liturgiju u Nikšiću.

(Kurir.rs/Sputnjik, Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track