RAZBIJANJE JEDINSTVA PRAVOSLAVACA! Zaharova: Zakon o slobodi veroispovesti u CG prevazilazi nacionalne okvire!
Foto: Profimedia

rusko ministarstvo spoljnih poslova

RAZBIJANJE JEDINSTVA PRAVOSLAVACA! Zaharova: Zakon o slobodi veroispovesti u CG prevazilazi nacionalne okvire!

Crna Gora -

Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori prevazilazi nacionalne okvire i utiče na jedinstvo pravoslavnog sveta, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, radi se o "zakonu suverene države“.

"To je prerogativa te zemlje i njenog naroda. Mi smo kategorički protiv bilo kakvog mešanja u unutrašnje poslove. Suština onoga što se razmatra može ozbiljno uticati na interese Crnogorsko-primorske mitropolije Srpske pravoslavne crkve, kao i na njena prava svojine na verskim objektima“, istakla je Zaharova.

foto: Dragana Udovičić

Ona je dodala da ova tema već izlazi iz nacionalnih okvira i uključuje pitanja jedinstva pravoslavnog sveta i očuvanja njegovih temelja, koji su se gradili vekovima.

"Mi smo ubeđeni da je neophodno da se striktno poštuju zakonska prava kanonskih pravoslavnih crkava, dok neuvažavanje njihovog mišljenja i veštačko stvaranje uslova za raskol među vernicima mogu prouzrokovati velike probleme“, ocenila je ona.

foto: AP

Prema njenim rečima, predstavnici izvršne vlasti zapadnih zemalja poslednjih godina su izuzetno ispolitizirali crkvenu temu.

"Stoga se ta tema ne može komentarisati sa tačke gledišta pravoslavlja ili bilo koje druge konfesije, nego polazeći od toga kako se predstavnici organa izvršne vlasti, odnosno zvanični predstavnici niza država, neprihvatljivo mešaju u religiozne poslove“, ocenila je ona.

foto: Profimedia

U ovkiru formiranja nove crkve Vlada Crne Gore će 24. decembra razmatrati nacrt zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori, a to je izazvalo burnu reakciju u zemlji. Zakonom je predviđeno oduzimanje crkvene svojine koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Reč je o više od 650 svetinja, uključujući i manastir Ostrog.

(Kurir.rs/Sputnjik, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track