Najnovije vesti

ODRŽANA LITURGIJA U CRKVI SVETOG VASILIJA: Stigli vernici iz celog regiona uprkos opstrukciji crnogorskih vlasti (VIDEO)
Foto: Printscreen: Youtube/in4snet

očekuje se i do 4.000 učesnika

ODRŽANA LITURGIJA U CRKVI SVETOG VASILIJA: Stigli vernici iz celog regiona uprkos opstrukciji crnogorskih vlasti (VIDEO)

Crna Gora

U crkvi svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, gde su danas stigle mošti tog sveca, održana je sveta arhijerejska liturija, kao uvod u početak velikog crkvenog narodnog sabora, koji organizuju Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka u znak protesta protiv usvajanja nepravedenog Zakona o slobodi veroisposvesti, koji je predložila crnogorska vlada.

Predloženim zakonom se u jednom članu predviđa oduzimanje crkvene imovine samo Mitropoliji crnogorsko primorskoj, s ciljem uspostvljana samo jedne - Crnogorske pravoslavne crkve, koja je nekanonska.

Uprkos opstrukciji crnogorskih vlasti i blokadama na prilaznim putevima Nikšića, okupljanje vernika u Nikšiću je počelo u ranim jutarnjim satima.

Prema informacija dela crnogorskih medija, zbog zabrane ulaska u grad, stvorene su kilometarske kolone na prilazima Nikšiću.

Vernici od ranog jutra pristižu iz cele Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Eparhija mileševska je saopštila da njenom sveštenstvu nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

U saopštenju se navodi da su zaustavljeni na graničnim prelazima u Ranču Polju Čemernu i Dobrakovu.

Podgoričke Vijesti, koje iz minuta u minut prate ovaj događaj, pišu da će samo oko 150 policajaca u civilu prisustvovati skupu u Nikšiću, a kompletan sektor specijalnih jedinica biće u operativnoj rezervi stacioniran u blizini te opštine.

Direktor crnogorske Uprave policije, Veselin Veljović, najavio je ranije da će na obezbeđivanju ovog skupa biti angažovane sve raspoložive policijske snage.

Ovom podgoričkom dnevniku je, kako se navodi, potvrđeno zvanično da na skupu neće biti dobrodošla nijedna zastava osim crkvene i da će sveštenstvo strogo paziti da ne budu isticane bilo kakve parole, zastave stranih država, stranačka obeležja "Biće opomenuti svi koji tako ne učine i smatraćemo ih nedobronamjernima. Ti ljudi nisu dobrodošli na Sabor", kazao je sveštenik Slobodan Jokić.

Organizator je od Uprave pollicije tražio da uniformisana policija ne bude vidljiva, što je dobrim delom uvaženo - pa će na Saboru biti mali brojih službenika u plavom.

Policija prema najavama očekuje od tri i po do četiri hiljade učesnika.

Oni će, kako je planirano relaciju do centra grada, oko 800 metara, preći peške uz obezbeđenje službenih lica u civilu.

Shodno dogovoru sa organizatorima, u svakom autobusu će biti po jedan sveštenik ili predstavnik crkvene opšine iz tog grada koji garantuju za odgovorno i primereno postupanje učesnika što podrazumeva i prateći materijal, odsustvo zastava stranih država, uvredljivi i drugi neprimereni materijali.

Sveštenik Jokić, međutim, je Vijestima kazao da organizator očekuje dolazak "desetine hiljada ljudi" i da očekuju da sve prođe u najboljem redu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...