AMFILOHIJE I SVEŠTENSTVO SPC BRANE SRPSKE SVETINJE, ALI MILO IDE DO KRAJA: U četvrtak Dan D u skupštini! (VIDEO)
Foto: EPA/Boris Pejović

bruka

AMFILOHIJE I SVEŠTENSTVO SPC BRANE SRPSKE SVETINJE, ALI MILO IDE DO KRAJA: U četvrtak Dan D u skupštini! (VIDEO)

Crna Gora -

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore je podržao predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji će se na dnevnom redu skupštine naći u četvrtak.

Pre početka sednice ispred skupštine su se okupili sveštenici SPC predvođeni mitrolopolitom Amfilohijem. Zatim je u hramu Hristovog Vaskrsenja služena liturgija, posle koje su sveštenici potpisivali deklaraciju o jedinstvu.

1 / 6 Foto: EPA/Boris Pejović

Sveštenici i monasi predvođeni mitropolitom Amfilohijem protestovali su danas ispred Skupštine Crne Gore pred početak sednice Zakonodavnog odbora, na čijem je dnevnom redu vladin Predlog zakona o veroispovesti. Nakon toga uputili su se ka Hramu Hristovog vaskrsenja gde će biti potpisana Deklaracija jedinstva.

foto: AP/Risto Božović

Pored mitropolita Amfilohija prisutni su bili i vladika Joanikije i Metodije. Pročitan je proglas Svetovasilijevskog sabora koji je održan u Nikšiću. Ispred zgrade Skupštine Crne Gore postavljene su zaštitne ograde, a prisutne su i policijske snage. Okupljenima se obratio mitropolit Amfilohije.

U 10 časova je održana i Sveta liturgija u Hramu Hristovog vaskrsenja. Slogan za ovo sabranje Srpske pravoslavne crkve su reči Svetog Petra Cetinjskog: „U imenu Božjem je sud i pravda.“

13.54 - Poslanici vladajuće većine u crnogorskom parlamentu izglasali su dnevni red današnje sednice na kojoj će se, između ostalog, naći i Predlog zakona o slobodi veroispovesti, čijem usvajanju se protivi Mitropolija crnogorsko-primorska i deo opozicije. Opširnije OVDE.

foto: AP/Risto Božović

12.04 - Liturgija završena. Sveštenici potpisali Deklaraciju jedinstva.

11.00 - Zakonodavni odbor crnogorskog parlamenta podržao je danas glasovima većine vladin Predlog zakona o slobodi veroispovesti. Opširnije prošitajte OVDE.

10.07 - U Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici u toku je Sveta liturgija.

09.57 - Sveštenstvo je stiglo ispred Hrama Hristovog vaskrsenja gde je najavljeno potpisivanje Deklaracije jedinstva.

09.48 - Ispred zgrade Vlade pojačano je prisustvo policije - tu su interventna jedinica i vatrogasci.

09.43 - Mitropolit Amfilohije rekao je da iskazuje poštovanje poslanicima i Odboru, uz poziv da ne donesu ovakav Zakon, a posebno se mitropolit obratio poslanicima islamske veroispovesti, da budu uz pravoslavnu braću.

Mitropolit pozvao opozicione i poslanike rimokatoličke i islamske veroispovesti da ne učestvuju u raspravi o Predlogu zakona o veroispovesti.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track