EPISKOPI SPC IZ CRNE GORE ĆE TRAŽITI SAZIVANJE SABORA: Ovaj zakon je priprema za otimanje crkvene imovine i na KiM!
Foto: EPA/Boris Pejović

borba

EPISKOPI SPC IZ CRNE GORE ĆE TRAŽITI SAZIVANJE SABORA: Ovaj zakon je priprema za otimanje crkvene imovine i na KiM!

Crna Gora -

Episkopski savet Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori pozvao je verni narod koji dođe pred Skupštinu Crne Gore da „ostane dostojanstven i ne pristane ni na kakve provokacije i učestvuje u nemirima i sukobima koje mogu izazvati zlonamerni ljudi i mešetari — pripadnici raznih službi“.

U saopštenju se navodi da je danas održana telefonska sednica Episkopskog saveta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori koji čine mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop mileševski Atanasije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop dioklijski Metodije i episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije.

„Mir i bratska sloga su nam najpotrebniji jer pravoslavnim hrišćanima, kao ni bilo kome u Crnoj Gori, ne priliči bilo kakav oblik nasilja. Nosioci i uzročnici nasilja jesu sadašnji vlastodršci u Crnoj Gori koji izazivaju pravedni narodni gnev, zaboravljajući sveljudsku Njegoševu istinu: Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se Episkopski savet obratiti svim međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda „zbog brutalnog ugrožavanja slobode vjere u Crnoj Gori“. Ističu da je ovaj zakon u Crnoj Gori „priprema da se na isti ovakav način otme imovina Srpske Pravoslavne Crkve i na Kosovu i Metohiji“.

„Episkopski savjet će zatražiti hitno sazivanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve zbog vanredne i novonastale situacije, kako u Crnoj Gori, tako i na Kosovu i Metohiji, gde je u pripremi otimanje svetinja i imovine Srpske Pravoslavne Crkve. Pozivamo još jednom svu braću i sestre pravoslavne hrišćane i sve ljude dobre volje na mir i bratsku slogu sa svim ljudima u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Sputnujik Srbija Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track