VLADIKA JOANIKIJE JUTROS PORUČIO NARODU: Mi ćemo našu borbu protiv zla i nepravde nastaviti!
Foto: YouTube prtscr / in4snet

izglasan zakon

VLADIKA JOANIKIJE JUTROS PORUČIO NARODU: Mi ćemo našu borbu protiv zla i nepravde nastaviti!

Crna Gora -

"Mi smo večeras ovde bili kao na pokajanju, kao na sahrani! Sahranjena je pravda i sahranjen je pravni poredak Crne Gore sa ovako usvojenim zakonom, sa tako loše sročenim zakonom, sa zlom namerom i sa ovakvim problemima koje je doneo Crnoj Gori", kazao je jutros Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko nikšićki g. Jonikije.

Vladika je ovo rekao nakon što je Skupština Crne Gore izglasala diskriminatorni Zakon o slobodi veroispovesti kojim se previđa otimanje imovine Pravoslavne crkve u Crnoj Gori. U svom obraćanju narodu na Blažovom mostu u Podgorici koji je sve vrijeme zasedanja Skupštine Crne Gore, molitveno protestvovao nedaleko od zgrade parlamenta, vladika se zahvalio sabranom narodu na podršci:

"Ja pre svega želim da se zahvalim našem čestitom narodu koji je dao podršku svojoj Crkvi, i to ne samo što dolazi redovno na bogosluženja i kad pristupa ćivotu Svetog Vasilija, nego i što je istrajao do kraja u ovoj zakonitoj i borbi protiv nepravde, dostojanstveno, hrišćanski izražavajući do kraja svoje neslaganje. Možemo reći, neka su usvojili, taj zakon je već propao, već je mrtvo slovo na papiru. Neka su oni živi i zdravi, ali nigdje u svetu nema da se zakon o slobodi vere usvaja na ovakav način."

foto: Mitropolija.com

Vladika je poručio da to znači da naša borba nije prestala, već da će ona samo poprimiti malo drugačije oblike:

"Mi ćemo se organizovati. U svim krajevima, u svim gradovima, i u svim selima, formiraćemo odbore i bratstva za odbranu svetinja. Ne možemo dopustiti da svetinje koje su naši preci Bogu posećivali da se one skrnave i da panu u ruke bezbožnika. To neće biti!"

Preosvećeni Episkop Joanikije je konstatovao da smo naučili da se borimo i glave dajemo za svoje svetinje, ali da iako ne želimo da pravimo razdore među braćom, moramo, kad se braća ovako ponašaju, tome zlu dati otpor, ali opet hrišćanski:

"Mi smo sa ovim potvrdili naš karakter iako smo, rekla bi se, ovu bitku izgubili, ali ovo je velika moralna pobeda i da vas zamolim da taj kapital moralne pobede koja ostaje za vekove, sačuvamo. Ono što je danas govorio otac Predrag Šćepanović i da ove ljude koji rade svoj posao ni u čemu ne osudimo, ali da znamo ko je ovo zlo zameo u Crnoj Gori."

Zamolio je sabranu braću da se dostojanstveno u miru, kako su i došli iz Hrama Hristovog Vaskrsenja, raziđu, nakon što se ispred hrama pomole Bogu:

"Mi ćemo našu borbu svakako protiv zla i nepravde, a naročito protiv skrnavljenja svetinja, nastaviti, i ako se budemo borili kao hrišćani svakako i dobiti, a već smo mnogo dobili. Ova naša borba nas je mnogo osnažila, a oni koji su na ovakav način usvojili jedan zakon, i to zakon o slobodi vere, ja mislim da su već sami sebi rupu veliku iskopali. Kako činili tako im Bog dao. Amin", poručio je na kraju svog obrađanja Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki g. Jonikije.

Nakon toga sveštenstvo i monaštvo, predvođeni vladikom Jonikijem su se uputili ka Hramu Hristovog Vaskrsenja gdje su se pomolili za naš Crkvu i sav narod, pozivajući sve na ljubav, mir i slogu. Nakon toga okupljeni narod se u miru razišao.

Skupština Crne Gore je glasovima vladajuće koalicije (DPS, SD, Liberalna partija, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa i Forca) i tri poslanika SDP usvojila diskriminatorni Zakon o slobodi veroispovesti kojim se previđa otimanje imovine Pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Zakon, kojem se žestoko protivi većinska Crna Gora je izglasan nakon sukoba i incidenata poslanika Demokratskog fronta sa predstavnicima vladajuće većine u parlamentu, zbog čega su privedeni.

Narod sa svojim sveštenstvom širom Crne Gore je dostojanstveno okupljanjima i blokadom važnih saobraćanica podigao glas protiv usvajanja ovog zakona, apelujući na poslanike vladajuće koalicije da ne donose pravni akt koji će uneti razdor i produbiti diobe u crnogorskom društvu.

Kurir.rs/mitropolija.com

Foto: YouTube prtscr / in4snet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track