NE ODVAJA SE OD GUSALA! Ovo je episkop Metodije kog su vernici svojim telima branili kad su ga POLICAJCI BATINJALI VIDEO
Foto: Printscreen

BRUTALNO PRETUČEN

NE ODVAJA SE OD GUSALA! Ovo je episkop Metodije kog su vernici svojim telima branili kad su ga POLICAJCI BATINJALI VIDEO

Crna Gora -

Episkopa dioklijski Metodije pretučen je noćas na mostu na Đurđevića Tari, tokom protesta zbog usvajanja zakona o slobodi veroispovesti. Vladiku su policajci oborili na zemlju i tukli pendrecima i nogama.

Povređene su dve osobe koje su pokušale da zaštite episkopa i oni su prevezeni u pljevaljsku bolnicu.

Poznato je da se Vladika ne odvaja od gusla, o čemu svedoče mnogi snimci, a jedan takav je nastao nakon što je hirotonisan za Episkopa dioklijskog, Vikarnog Episkopa Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. On je odguslao stihove Petra Petrovića Njegoša: "Nema dana bez očnoga vida, niti prave slave do Božića..."

Vladika uvek uz sebe ima svoje gusle koje rado svira, pa se tako i na snimku sa jedne slave može videti sa koliko pažnje i uživanja ga slušaju oni kojima gusla.

Inače, Vladika Metodije je Rođen je 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, u crnogorskoj porodici od roditelja Milinka i Dragice (rođene Milićević) kao treće dete. Njegova porodica potiče iz Crne Gore, iz mesta Žabljak.

Osmogodišnju školu i prva dva razreda Gimnazije završio je u Sarajevu odakle se usled ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu. U Podgorici je završio preostala dva razreda Gimnazije, nakon čega je 1994. godine upisao Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore, na kojem je i diplomirao 2001. godine.

Godine 2002. došao je u Cetinjski manastir u svojstvu iskušenika, gde je i zamonašen na prazničnom bdeniju 11. jula 2004. godine sa imenom Metodije (po Svetom Metodiju Slovenskom). U čin đakona rukopoložen je 2005. godine na praznik Preobraženja Gospodnjeg, a u čin prezvitera rukopoložen je na Badnji dan 2008. u Cetinjskom manastiru.

Dana 22. novembra 2009. godine odlikovan je činom protosinđela u manastiru Slanci kod Beograda od strane Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija, sa čijim je blagoslovom od kraja 2007. godine bio je na poslušanju kelejnika Patrijarha srpskog g. Pavla, i na tom poslušanju ostaje do njegovog upokojenja.

foto: Printscreen

Za namesnika Cetinjskog manastira postavljen je 1. februara 2010. godine, gdje je i rukoproizveden u čin arhimandrita na Petrovdan 2013. godine. Iste 2013. godine diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu ”Svetog Vasilija Ostroškog” u Foči, Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa diplomskim radom na temu ”Vaspitni značaj monaštva”.

Akademsku 2016/17. godinu proveo je na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu učeći grčki jezik, radi upisa doktorskih studija na Teološkom fakultetu pomenutog Univerziteta.

Dana 22. jula 2018. godine u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, arhimandrit Metodije je hirotonisan u čin episkopa dioklijskog, vikarnog episkopa mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija. Svetom arhijerejskom liturgijom i svečanom hirotonijom načalstvovao je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

foto: Printscreen: Youtube/Телевизија Храм

Kurir.rs/Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track