Najnovije vesti

AMFILOHIJE ODGOVORIO MARKOVIĆU: Napad na policiju je podmetačina crkvi, mi nismo protiv države
Foto: EPA/Boris Pejović

sveštenstvo i monaštvo podržalo mitropolita

AMFILOHIJE ODGOVORIO MARKOVIĆU: Napad na policiju je podmetačina crkvi, mi nismo protiv države

Crna Gora

"Premijer Duško Marković danas nepravedno proziva mitropolita Amfilohija na odgovornost za nasilje i potpuno mu neprimereno upućuje nekakva ”upozorenja”, iako su i sam mitropolit i Mitropolija jasno i nedvosmisleno rekli da su protiv nasilja", rečeno je iz Mitropolije crnogorsko primorske.

"Ova Crkva nije protiv države niti, na bilo koji način, podriva njen pravni poredak. Svaki napad na policiju smatramo za podmetačinu Crkvi. Podržavamo njegov poziv za dijalog, ali samo onakav dijalog u kojem bi se uvažio stav Crkve, a koji dosad nije bio takav, nego se pokazao kao partijsko i bezakono jednoumlje", dodaje se.

Saopštenje potpisuje svo sveštenstvo i monaštvo Mitropolije crnogorsko-primorske, koje je danas bilo na Sabranju u crkvi Svetog Nikole u Ulcinju.

foto: Profimedia

Iz MCP je saopšteno da su svi sveštenici, bez izuzetka, iskazali vernost mitropolitu Amfilohiju, Mitropoliji i Patrijaršiji srpskoj.

"Sveštenstvo podržava da arhijereji preduzmu sve dostupne domaće pravne mere i obrate se svim relevantnim međunarodnim institucijama radi zaštite imena, dostojanstva i imovine naše Svete Crkve", saopšteno je nakon Sabranja.

Mitropolit je upoznao sveštenstvo sa činjenicom usvajanja i proglašenja novog "anticrkvenog zakona o slobodi veroispovesti, čiji je cilj slabljenje naše Crkve i otimanje crkvene imovine".

foto: EPA/Boris Pejović

"I podsetio na sve saborne aktivnosti, koje su preduzete kako bi se uticalo da do usvajanja ovakvog Zakona uopšte i ne dođe, kao što su Trojičindanski sabor u Podgorici i Svetovasilijevski sabor u Nikšiću. Mitropolit je ponovio da Crkva ne podstiče na demonstracije, osobito ne nasilne, niti poziva i podržava verni narod da se sukobljava sa policijom, u čijim redovima su naša braća i sestre. To, s druge strane, ne znači da verni nisu slobodni da iskažu svoje protivljenje prema bezakonju i lošoj nameri prema našoj Crkvi koji su pratili donošenje ovog Zakona, te da ga hrabro, jasno i odlučno saopštavaju javnosti. Sveštenstvo i verni su, pre i iznad svega, pozvani da se mole Bogu da onima koji su na vlasti povrati razum, te da se trude da izgone ljudske grehe, najpre iz sebe, pa onda i drugih, a, po rečima Svetog Pisma, oni se nikako drugačije ne izgone ”osim postom i molitvom” (Mt. 17, 21)", piše u saopštenju.

Istakli su da će sveštenstvo, u duhu sabornosti i jedinstva, čuvati dostojanstvo Crkve u smutnji koja je nastala zbog donošenja ovog "nesrećnog Zakona, pozivajući i sve verne da se ophode prema svojim susedima, rođacima, prijateljima i sugrađanima u duhu mira i bratske ljubavi, pa i onda kad ne misle jednako o aktuelnim događajima".

"Blagodarimo vernom narodu koji je pokazao izuzetnu odlučnost i rešenost da bude uz svoju Crkvu, odazvavši se na sve pozive naših episkopa na saborna okupljanja."

Kurir.rs/Vijesti.me Foto: EPA/Boris Pejović

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...