Najnovije vesti

PISONERO: Crnoj Gori nije garantovano da će ući u EU pre Srbije!
Foto: Profimedia

šok za podgoricu

PISONERO: Crnoj Gori nije garantovano da će ući u EU pre Srbije!

Crna Gora

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je da Crnoj Gori "nije garantovano" da će u EU ući pre Srbije.

Na pitanje koja je država najbliža da postane članica, da li je to Crna Gora, Pisonero je odgovorila da i Crna Gora i Srbija pregovaraju s EU.

"Crna Gora je otvorila 32 od 35 poglavlja, od kojih su 3 privremeno zatvorena, dok je Srbija do sada uspela da otvori 18, od kojih su dva privremeno zatvorena. Tempo doista zavisi pre svega od napretka koji zemlje postižu u skladu sa propisima EU i sprovođenja ključnih reformi, uključujući područje vladavine prava, reforme pravosudja i borbe protiv korupcije, koje su u fokusu procesa proširenja", rekla je za podgoričke Vijesti.

Pisonero je istakla da svi "partneri" sa Zapadnog Balkana moraju pokazati snažnu odlučnost u sprovođenju reformi koje će im omogućiti približavanje EU.

"Crna Gora je postigla napredak u programu reformi EU, ali važno je da njen ceo sistem vladavine prava donese više rezultata. Potrebno nam je da ona pojača rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i poboljša stanje u oblasti slobode medija", rekla je ona. 

foto: Profimedia

Dodala je da je Evropska komisija početkom ove godine procenila da je Crna Gora ispunila početna merila za Poglavlje osam - o konkurenciji, i da je Crna Gora pozvana da dostavi svoju pregovaračku poziciju. "I opet, napredak koji Crna Gora postiže u području vladavine prava i dalje će odredjivati ukupni tempo pregovora o pristupanju EU", navela je portparolka.

Ona je podsetila da je Evropska komisija u poslednjem izveštaju navela da nije postignut napredak slobode izražavanja u Crnoj Gori, i rekla da postoje "uporni izazovi u razumevanju uloge slobodnih medija".

Kurir.rs / Beta,   Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...