CRKVA U CRNOJ GORI JE MOJE ZVANJE! Amfilohije danas napunio 82 godine: Na čelo Mitropolije ustoličio ga PATRIJARH PAVLE!
Foto: Profimedia

trideset godina na čelu mitropolije crnogorsko-primorske

CRKVA U CRNOJ GORI JE MOJE ZVANJE! Amfilohije danas napunio 82 godine: Na čelo Mitropolije ustoličio ga PATRIJARH PAVLE!

Crna Gora -

Na današnji dan 1938. godine rođen je mitropolit je crnogorsko-primorski Amfilohije.

Rođen kao Risto Radović, sin Ćira i Mileve Radović, na Božić 7. januara u Barama Radovića u Donjoj Morači. Završio je Bogosloviju Svetog Save u Beogradu. Na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu diplomirao je 1962. godine. Pored teoloških nauka, na Filozofskom fakultetu u Beogradu, studirao je klasičnu filologiju.

Postdiplomske studije nastavlja u Bernu i Rimu. Odatle prelazi u Atinu, u kojoj, za vreme sedmogodišnjeg boravka, pored svakodnevne parohijske službe, doktorira, a tezu, koju piše na grčkom jeziku, o Svetom Grigoriju Palami, brani uz najvišu ocenu. Potom, godinu dana provodi na Svetoj gori, a onda je pozvan da predaje na Ruskom pravoslavnom institutu „Sveti Sergije“ u Parizu od 1974. do 1976.

Zamonašio se 1967. u Grčkoj, gde je potom 21. jula 1968. postao jeromonah.[

Po povratku u Beograd je izabran za dekana Bogoslovskog fakulteta i vanrednog profesora, da bi 1985. rukopoložen je za episkopa banatskog sa sedištem u Vršcu.

Svečano ustoličenje za Mitropolita crnogorsko-primorskog, zetsko-brdskog i skenderijskog izvršio je Patrijarh srpski Pavle sa episkopima 30. decembra 1990. godine u Cetinjskom manastiru.

Predavao je na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu od 1980. do 2005, kada se povukao zbog mnoštva obaveza. Pored teologije i filozofije, bavi se esejistikom i prevodilaštvom. Podstakao je obnovu i podizanje velikog broja crkava i manastira.

foto: EPA/Boris Pejović

Nakon hospitalizacije patrijarha Pavla dana 13. novembra 2007. godine, Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je odlučio da privremeno prenese dužnosti patrijarha srpskog na Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, kao zamenikom patrijarha. Nakon smrti patrijarha Pavla, 15. novembra 2009, na vanrednoj sednici Svetog arhijerejskog sinoda izabran je za mestobljustitelja patrijaraškog trona.

Mitropolit Amfilohije je drugi po rangu među episkopima u hijerarhiji SPC, odmah nakon patrijarha srpskog. Februara 2012. dobio je počasni doktorat Instituta Svetog Sergija u Parizu.

Govori grčki, ruski, italijanski, nemački i francuski jezik.

U intervjuu za Nedeljnik govorio je i o promenama u Ustavu SPC, koje su svojevremeno najavljivane kao i o promeni izbora za patrijarha. Na pitanje da li je "apostolski žreb" odužio svoje, on kaže:

"To je bila reakcija na nasilje Komunističke partije i prinudu koju su imali za vreme izbora patrijarha Vikentija i patrijarha Germana. Drugo je što, ipak, oni nisu, što se kaže, igrali uz njihove diple. Ali je to bio povod da ne može vlast da utiče. Videćemo. A možda ne bi bilo loše ni da ostane, pošto vlast uvek hoće da se petlja (smeh).

Ova dva izbora žrebom su odlična. Drugi put sam i ja bio kandidat i Bogu sam blagodaran što me je prošao taj žreb", rekao je on.

Na pitanje zašto ne bi želeo da bude patrijarh, rekao je:

"Zato što je ovo moja mera. S druge strane, iskreno rečeno, zbog crkve u Crnoj Gori. Osećam da je to moje zvanje i prozvanje, od 1953. godine sam tu..."

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track