Najnovije vesti

HODŽA HUSEIN HODŽIĆ PODRŽAO PRAVOSLAVCE: Još je Marko Miljanov rekao da je čojstvo i junaštvo braniti drugačije od sebe!
Foto: Youtube prtscr / Nebojsa Vukanović

mOleban u herceg novom

HODŽA HUSEIN HODŽIĆ PODRŽAO PRAVOSLAVCE: Još je Marko Miljanov rekao da je čojstvo i junaštvo braniti drugačije od sebe!

Crna Gora

Na sinoćnjem molebanu u Herceg Novom, u crkvi Svetog Spasa, narod koji je krenuo u molitvenu šetnju do crkve Svetog Arhangela Mihaila u Starom gradu pridružio se i obratio hercegnovski efendija Husein Hodžić.

Hrišćanskom porukom "Mir Božiji, Hristos se rodi!“ Božić je okupljenima čestitao predsednik Islamske zajednice Crne Gore za Budvu i Boku, savetnik reisa za međureligijska i međunacionalna pitanja, a potom izneo mnoštvo razloga zbog kojih jer osetio potrebu da se pridruži svojoj braći i komšijama pravoslavcima koji se na miran način bore protiv skandaloznog Zakona o slobodi veroispovesti.

On je poručio da nije jedini problem očuvanje imovine, već je veće iskušenje očuvati veru, prenosi Radio Herceg Novi. Takođe je istakao da ne govori u ime Islamske zajednice jer bi to bilo nečasno, ni u ime svih muslimana, već u svoje lično i ime njegovih vernika koji ga podržavaju. 

foto: Youtube prtscr / Nebojsa Vukanović

"Pitaćete se zašto je ovde jedan običan čovek iz Bosne, sa severo-istoka što gleda u Drinu i Savu, iz Teočaka u kojem su, verovali ili ne, ali su istorijske činjenice, jedno vreme bile prisutne mošti Svetog Luke apostola koga je Branković postavio baš tu pred dolazak Turaka, nažalost uzeli su ga rimokatolici. Ne znam jesu li platili i koliko je Branković naplatio, ali tako je bilo" objasnio je i dodao da je "ovde što me Bog večni pozva da budem na pomoći bratu i komšiji".

"Još jedan razlog je susret sa akademikom Matijom Bećkovićem prilikom osveštavanja hrama u Baru, koji izrazi pohvalu na moju zdravicu, koju sam tada kao i večeras samo kao građanin govorio" kaže Hodžić.

"Kaže akademik "efendija svaka čast na zdravici“, a ja njemu šeretski "akademiče hoćemo li se ćerati“, što je njegova poznata rečenica. Odgovorio mi je "dosta nam je bilo gluposti“ i osetio sam iskrenost", prisetio se on. 

"Ovde sam i po iskazu davnog, drevnog Marka Miljanova koji reče "čojstvo i junaštvo je braniti drugačijeg od sebe“ a mi smo malo drugačiji međusobno i ja sam radi toga i došao, braćo moja draga. Učenje moje vere je da komšiju i brata ne smem zapustiti, da mu moram pomoći, da mu se odazovem kad me god pozove. Pozvan sam i velikodušno sam se odazvao.

"Ovde sam večeras da javno obznanim i zahvalim Opštini Trebinje i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, gospodinu Amfilohiju jer su posebno oni u vreme podnošenja građevinske dozvole za gradnju Centra islamskog u Kumboru bili ti koji su do tada dali najviše novca i prigoda, više nego moji muslimani i moja legitimna Islamska zajednica u Crnoj Gori", otkrio je reis.

Svoj dolazak na protestnu litiju efendija Hodžić je obrazložio i divnim primjerima iz prošlosti, međusobnog suživota i tolerancije. 

"Rahmetli Iso Mahmutović iz sela Bistrice kod Bijelog Polja koji je 1967. godine po nalogu vlasti doveo radnu grupu na Cetinje da sruše kosturnicu. Kad je Iso vidio, rekao je "ovo je svetinja, ja svetinju ne diram, a da je moje, pala bi mrtva glava“.

Policija je zaprijetila da će ostati bez posla, a on odgovorio da daje otkaz.

Prošlo je i 50 godina od tada kada me je časni episkop Amfilohije upitao da ga nađemo. Našli smo njegovog sina, doveli ga iz Francuske i on je nagrađen ordenom i to je gest crkve koji mi pamtimo.

Ponovio je i da tako treba- za vjeru dati sve, a vjeru ne dati nizašto!

foto: Youtube prtscr / Nebojsa Vukanović

"Podsećam na reči patrijarha Irineja i nadam se da ćemo razvijati poverenje jer svi smo mi na neki način ugroženi, kao što se ovo sada nadvilo nad Srpsku pravoslavnu crkvu.

Zakon o slobodi veroispovesti, tako je nazvan, a ja vidim samo jednu neozbiljnu lakrdiju u samom nazivu jer ko je taj koji ima pravo da između nas vernika i Boga određuje hoće li biti sloboda ili nesloboda. 

Bog je rekao sloboda i to je to! Rekao sam, ovde ne govorim u ime Islamske zajednice. Govorim NATO-u i Evropi da nam ne mogu više prodavati ideje duplih aršina, segregaciju. Javno se vidi da samo jedan svetonazor uzimaju u svoju zajednicu.

Imovina je ovde manje bitna, čuvajte veru. Biće imovine, a biće i kompromisa. Bog vas sve čuvao!“, kazao je efendija Hodžić, čovek kojeg pamte i kao jednog od onih koji su sagradili kuću porodici oca Dragana Cvetanovića nakon njegove smrti.

Kurir.rs / In4s.net,     Foto: Youtube prtscr / Nebojsa Vukanović

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...