KOMITSKA PARODIJA: U Sutomoru osnovali NVO Crnogorska nova godina
Foto: Barskiportal.com

Sprdnja

KOMITSKA PARODIJA: U Sutomoru osnovali NVO Crnogorska nova godina

Crna Gora -

Osnivači su sa neskrivenom ironijom posle održane sednice Skupštine saopštili "da nikada više neće 13-og januara uveče čekati Srpsku novu godinu"

Neformalna grupa građana koja sebe naziva "Komitski spičansko-mišićki odred" održala je jutros u Sutomoru Osnivačku skupštinu Nevladine organizacije "Crnogorska nova godina", prenosi Barski portal.

Sa očiglednom aluzijom na aktuelne društveno - političke turbulencije, koje su kulminirale izglasavanjem Zakona o slobodi veroispovjesti i verskim zajednicama i (ne) očekivano masovnim protestima verujućih pravoslavaca u gotovo svim crnogorskim gradovima, osnivači su sa neskrivenom ironijom posle održane sednice Skupštine saopštili "da nikada više neće 13-og januara uveče čekati Srpsku novu godinu".

"Imamo mi svoju autokefalnu Crnogorsku novu godinu, koju su nam Srbi kralja Aleksandra okupatora ukinuli 1918. godine, zajedno sa našom autokefalnom Crnogorskom pravoslavnom crkvom i našom autokefalnom državom.

Imamo i svog autokefalnog Djeda Mraza, i ne priznajemo od strane okupatorske Beogradske patrijaršije nametnutog Božić Batu, koji će ostati u sećanju Crnogoraca upamćen kao najstrašniji tlačitelj i zločinac, čija misija je bila zatiranje u korenu svega što je autentično crnogorsko, uključujući i Crnogorsku novu godinu" - navodi se u saopštenju Osnivačke skupštine nove sutomorske NVO.

U saopštenju se kaže da će osnivački akti biti upućeni na registraciju Ministarstvu javne uprave, te da očekuju da će njihova organizacija biti evidentirana po istom modelu kao NVO "CPC", čiji je izvršni direktor Miraš Dedeić.

Naglašava se takođe da "Srpska nova godina nije registrovana u Crnoj Gori".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track