Najnovije vesti

AMBASADOR TARZAN MILOŠEVIĆ: Svi smo prolazni, Crna Gora i Srbija su večne! Nadam se da će uvek biti na istoj strani!
Foto: Mondo/Stefan Stojanović

dobrosusedski odnosi

AMBASADOR TARZAN MILOŠEVIĆ: Svi smo prolazni, Crna Gora i Srbija su večne! Nadam se da će uvek biti na istoj strani!

Crna Gora
12:18h

Ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević u ekskluzivnom intervjuu za MONDO govorio o odnosima dve države, zahtevima da bude proglašen "nepoželjnom osobom", o protestima u Crnoj Gori, ali i Srbiji, šta misli o Beogradu u kojem je dugo godina... Poziva na dijalog!

Dugo godina ste u Srbiji, bili ste savezni poslanik u nekadašnjem parlamentu Državne zajednice Srbija i Crna Gora, sada ste ambasador. Kako Vi doživljavate Beograd i Srbiju? Šta Vama znače Beograd i Srbija?

-U periodu kada sam bio poslanik u Državnoj zajednici Srbije i Crne Gore istovremeno sam obavljao i funkciju predsjednika Opštine Bijelo Polje, konkretno u tom periodu Beograd je predstavljao za mene ono što - grad izazovan i lijep za život u njemu, istovremeno kulturni i administrativni centar, kako te državne zajednice, tako i one velike Jugoslavije. Državni oblici u kojima smo živjeli su se mijenjali, ali Beograd je bio i ostaće grad koji je oduvjek svojim gostoprimstvom držao otvorena vrata svim ljudima bez obzira odakle oni dolaze i bez obzira na njihove osobenosti. Sada sam u Beogradu i u Srbiji u potpuno novom kapacitetu, kao ambasador države Crne Gore, Srbiji prijateljske, ali samostalne, nezavisne i priznate države. I sve činim i činiću za maksimalno moguće unaprijeđenje odnosa država, privreda i naroda. Kad imate dobru i iskrenu namjeru, onda ovom poslu prilazite čistog i otvorenog srca. Od Srbije i Beograda očekujem da prepozna i podrži ne samo moje angažovanje nego sve ono pozitivno što dolazi i od Crne Gore i od crnogorskog naroda.

foto: Mondo/Stefan Stojanović

Kako ste se osećali kada ste slušali sve one parole protiv vas tokom protesta pojedinih organizacija ispred Ambasade Crne Gore i predstavnika vlasti u Crnoj Gori i šta Vi kažete na sve to?

- Nije ni malo prijatno kada čujete da neko napada vašu državu, zvaničnike i dobar dio građana, a naročito nije ni malo prijatno kad to dolazi od nekog koga smatrate bliskim. Te parole, ružne poruke i postupci došle su kao produkt neiformisanosti, nedobronamjernosti pojedinih ljudi i subjekata i neshvaćenih poruka koje su kao vrtlog usisale svu dotadašnju dobronamjernost u odnosima dviju država. Ali, uvijek sam znao, kao i naša država, da prepoznam ko, u čije ima i za čiji račun to govori. Svako ima pravo na mišljenje i izražavanje protesta, ali to ipak mora da bude u granicama pristojnosti, budući da mi sa Balkana dijelimo zajedničku kulturu življenja i političkog i građanskog aktivizma. U svim ovim nemilim dešavanjima koja su obilježila period za nama trudio sam se da postupam racionalno, u cilju smirenja situacije i smanjenja tenzija!

Jedan od izrečenih zahteva sa raznih protesta ispred zgrade Ambasade Crne Gore bio je i da se Vi proglasite "personom non grata".

- Kao što sam naveo u prethodnom odgovoru, smatram da ovdje moramo emociju potpuno staviti po strani i pokušati da objektivno sagledamo situaciju i uzroke zašto je došlo do takvih zahtjeva. Ja to pripisujem ostrašćenim reakcijama pojedinaca... Ničija funkcija, pa ni ambasadorska, ne treba da bude prepreka u odnosima dvije države. Ali sam siguran da se u ovom trenutku diplomatijom moramo služiti da bismo prevazišli eventualne nesporazume i vještinom mudrih zajedničkih odluka doprinositi stabilizaciji situacije, upravo, kako ste naveli u pitanju, zbog svih veza koje postoje između ove dvije zemlje, a naša zajednička obaveza je da te veze unaprijedimo. Ubijeđen sam, a i na tome maksimalno i svakodnevno predano radim, da će odnosi Srbije i Crne Gore uvijek ići na bolje, nikad na gore. Mi smo svi prolazni, a Crna Gora i Srbija kao samostalne međusobno priznate države su vječne, i ja se nadam, biće uvijek na istoj strani. Kratki su naši životi, a kamoli političke pozicije spram prošlih i budućih vjekova".

foto: Mondo/Stefan Stojanović

Zašto je uopšte donet Zakon o slobodi veroispovesti i da li je moguće da se nađe kompromis? Koji je vaš predlog?

- Crna Gora je, kao i Republika Srbija, potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj Uniji. Na tom putu nas očekuje da svoje pravne i političke sisteme uskladimo sa evropskim vrijednostima i dobrom praksom. Sloboda misli, savjesti i vjeroispovjesti garantovana je Ustavom Crne Gore. 

Pojedini pravni koraci protiv zakona su već preduzeti, iz Mitropolije najavljuju da će preduzeti sve raspoložive pravne mehanizme...

Vidimo da su već podnijete takve inicijative za ocjenu ustavnosti i od strane beogradskih advokata, a ista se priprema i od strane Eparhijskog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske. To je sasvim legitimno i poslednju riječ o tom Zakonu daće Ustavni sud Crne Gore, a u krajnjoj instanci i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Ceo intervju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića za MONDO možete pročitati OVDE

Kurir.rs/Mondo

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...