Najnovije vesti

VLADIKA JOANIKIJE PORUČIO: Ne sme se dozvoliti da naša vera bude ponižena, a mi diskriminisani!
Foto: Printscreen: Youtube/Телевизија Храм

govor

VLADIKA JOANIKIJE PORUČIO: Ne sme se dozvoliti da naša vera bude ponižena, a mi diskriminisani!

Crna Gora

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ne traži ništa više nego što su druge verske zajednice dobile, i ništa manje od onoga što joj pripada, poručio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, prenose Dnevne novine.

On je u govoru, koji je pročitan na Svetosavskoj akademiji u Nikšiću, naveo da je tačno pre osam vekova Sveti Sava osnovao episkopiju Budimljansku sa sedištem u Manastiru Đurđevi Stupovi.

"To je najbolja potvrda našeg identiteta i ogledalo našeg istorijskog kontinuiteta", istakao je Joanikije, dodajući da je to vreme ispunjeno borbom za čistotu vere i pravoslavnu crkvu, koja, kako je kazao, i danas poprima slične oblike.

Prema rečima Joanikija, posebno žalosti što su tog protivnika nekad imali "u zavojevačima i ljudima stranim nama, dok se danas okolnosti suštinski razlikuju".

"Protivnik Crkve Božije je naša odnarođena vlast, ali se uzdamo da će pravda pobediti i da će zakon koji će regulisati odnos sa crkvama i verskim zajednicama biti donesen na sveopšte zadovoljstvo i uz opštu saglasnost svih na koje se odnosi", kazao je Joanikije.

Ne sme se, kako je naveo, dozvoliti da "naša vera, negovana osam vekova, bude ponižena, a mi diskriminisani, kao ljudi drugog reda".

"Ne tražimo ništa više nego što su druge verske zajednice dobile, i ništa manje od onoga što nam pripada. Svetinje imaju svoj život, naš je zadatak da ih čuvamo i branimo. Bez odstupanja, znajući da je molitva najjače oružje koje ima Crkva Božija", poručio je Joanikije.

On je rekao da su ime Svetog Save i svestrani značaj njegovog žitija i dela "moralni su putokaz koji treba da sledi naš narod".

"I u njegovo vreme Crkva je bila na krstu, ali je izišla kao pobednik. Nju, po rečima Spasitelja, ni vrata adova ne mogu nadvladati. Tako će biti i ovoga puta", zaključio je Joanikije.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...