MITROPOLIT AMFILOHIJE O LITIJAMA ZA ODBRANU SPC: Niko nije mogao da predvidi ovoliki narod, ni šta u njemu spava!
Foto: EPA/Boris Pejović

podrška

MITROPOLIT AMFILOHIJE O LITIJAMA ZA ODBRANU SPC: Niko nije mogao da predvidi ovoliki narod, ni šta u njemu spava!

Crna Gora -

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da narod koji se skuplja na litijama u Crnoj Gori kako bi odbranio imovinu SPC "niko nije mogao da predvidi".

"Gospod sve čini novim, sve obnavlja i onaj ko veruje u Njega, ne bi trebao da se iznenadi Njegovom silom, koja, često deluje kroz žive ljude. Ali baš onako ljudski gledano, u odnosu na neka zemaljska očekivanja i predviđanja, ovaj narod i njegova brojnost jesu iznenađenje za sve. Niko nije mogao da predvidi šta u ovom narodu – što bi Njegoš reko – spava", rekao je mitropolit.

"I nama je izgledalo da sva ova priča sa anti-ustavnim zakonom prolazi neopaženo pred narodom koji je obremenjen egzistencijalnim brigama, koji je izgubio veru u zemaljsku pravdu i mogućnost da se do nje dođe. Tako je, naime, izgledalo. A opet, svedoci smo bili, u bogoslužbenom životu naše Crkve ovde u Crnoj Gori, da je narod željan Svetinje i Božije blizine. I znali smo, mi u Crkvi, da je tih i takvih ljudi – mnogo. I evo – pogledajte sada! Narod je izašao, ne toliko na poziv sveštenika, ni uprava parohija, koliko na Božiji glas u sebi, glas sopstvene savesti", izjavio je Amfilohije za nedeljnik "Vreme".

On je rekao da poziv iz Vlade Crne Gore o razgovoru u vezi sa spornim Zakonom o slobodi veroispovesti "zvuči lepo, ali je nedorečen".

"Muke sa ovim zakonom su, između ostalog, nastale i zbog toga što nije bilo prave, civilizovene komunikacije države i Crkve. Nije bilo zvanične, institucionalne korespondencije. Nego gomila nekih medijskih objava i saopštenja. A pri tom nismo bili u ravnopravnoj poziciji. Vlada je bila predlagač, i imala je obavezu da ona inicira kontakt. Dakle, toga nije bilo, – i sad strahujemo da neće u pravom smislu ni biti" rekao je on ali nije isključio prostor za razgovor.

Amfilohije smatra da je zakon "usvojen zbog pohlepe nekih ljudi, i zbog njihovog osećaja da je politička volja veća i jača od svih prethodno donetih zakona"

Mitropolit je objasnio da protesti koje organizuje crkva prolaze mirno, a da su nastupi crkvenih velikodostojnika odmereni i smireni.

(Kurir.rs/Foto: EPA/Boris Pejović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track