Najnovije vesti

AMFILOHIJE SPREMAN DA SE SASTANE SA DUŠKOM MARKOVIĆEM Premijer CG ga pozvao na razgovor o Zakonu o slobodi veroispovesti
Foto: Profimedia

mitropolit crnogorsko-primorski

AMFILOHIJE SPREMAN DA SE SASTANE SA DUŠKOM MARKOVIĆEM Premijer CG ga pozvao na razgovor o Zakonu o slobodi veroispovesti

Crna Gora

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je spreman da se sastane sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, koji ga je pozvao na razgovor o Zakonu o slobodi veroispovesti.

On je u odgovoru na taj poziv, koji je objavio podgorički list Dan, rekao da se nada da je Marković iskreno opredeljen za "konačno otvaranje suštinskog i ljudskog razgovora sa ciljem da se ukloni zakon ili sve diskriminatorne odredbe u njemu", prenosi portal CdM.

"Spremni smo da se sastanemo sa Vama sa nadom da ste iskreno opredeljeni za konačno otvaranje suštinskog i ljudskog razgovora sa ciljem da se, u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, ukloni zakon ili sve diskriminatorne odredbe u njemu, koje su Vama i čitavoj javnosti dobro poznate, kako bi se povratio mir i spokoj među pravoslavne vernike i sve pravdoljupce u Crnoj Gori", naveo je Amfilohije u pismu.

Tek nakon rešenja tog pitanja, rekao je Amfilohije, može se otvoriti dijalog radi rešavanja drugih složenih pitanja, poput pitanja restitucije imovine verskih zajednica nakon Drugog svetskog rata.

foto: EPA/Boris Pejović

Kako kaže, tek posle toga može se otvoriti i dijalog za pripremu Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore.

Mitropolit podseća i da je poziv Mitropolije za javni i institucionalni dijalog uvek bio otvoren, ali je do sada od strane vlasti Crne Gore bio ignorisan, uz konstataciju da vlada sada poziva na dijalog kako bi se pripremio temeljni ugovor o uređenju međusobnoh odnosa.

"Žao nam što to moramo da kažemo, ali Vi očigledno ne želite da vidite da postojeći Zakon, a ne nepostojeći ugovor, predstavlja uzrok aktuelnih društvenih problema, a o posledicama da ne govorimo. Iz tog razloga, ti ozbiljni problemi se ne mogu rešiti i prevazići zajedničkim sagledavanjem najboljih rešenja za primenu ovog bezakonog zakona", navodi Amfilohije.

foto: Profimedia

Amfilohije se u pismu osvrnuo na Markovićeve tvrdnje da donošenje zakona neće izazvati nove podele u pravoslavnom svetu, navodeći da je ona "u suprotnosti sa realnošću", o čemu svedoče okupljanja velikog broja građana.

On dodaje i da ne može da se složi sa tvrdnjom da je "propis usaglašen sa savremenim evropskim standardima", jer njegova sadržina i cilj, kako kaže, svedoče suprotno.

"Ovo se posebno odnosi na odredbe kojima se negira i likvidira viševekovni neprekinuti istorijski kontinuitet pravnog subjektiviteta i imovinska prava prvenstveno naše Crkve, ali i drugih verskih zajednica. Iz tog razloga, nikako se ne može prihvatiti Vaša tvrdnja u dopisu da zakon uklanja ne samo kulturno i versko, već i civilizacijsko ograničenje u kojem smo se zatekli", navodi Amfilohije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...