CRNOGORSKA POLICIJA VIŠE NEĆE OBEZBEĐIVATI LITIJE: Svu odgovornost svalili na organizatore
Foto: EPA/KOČA SULEJMANOVIĆ

protesti

CRNOGORSKA POLICIJA VIŠE NEĆE OBEZBEĐIVATI LITIJE: Svu odgovornost svalili na organizatore

Crna Gora -

Ceneći okolnosti i aktuelna dešavanja policija je donela odluku da u narednom periodu neće obezbeđivati litije, a svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira na ulicama u gradovima snosiće organizatori, saopštila je Uprava policije Crne Gore. U najvećem broju slučajeva ova javna okupljanja nisu prijavljena shodno Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama, gde je policija pokazala visok prag tolerancije i skupove tretirala kao spontana javna okupljanja ulažući pune kapacitete na čuvanju stabinog reda i mira, navodi se u saopštenju.

Policija napominje da ostvarivanje nečijeg prava, u ovom slučaju učesnika litija na ulicama širom Crne Gore, što je nesumnjivo demokratsko pravo, ne treba da ugrožava prava drugih građana koji u njima ne učestvuju. Ukazuje se da je zbog prekida u saobraćaju kretanje potpuno onemogućeno na određenim relacijama, što dovodi u pitanje normalno funkcionisanje određenih gradskih i medicinskih službi, ali i građana samih, iz čega može da proistekne i narušavanje javnog reda.

Sa bezbednosnog aspekta policija ceni da kriminogene strukture mogu iskoristiti u određenom trenutku zauzetost policije budući da je značajan deo njenih kapaciteta bio angažovan na obezbeđivanju litija, i iskoristiti momenat za vršnje nezakonitih radnji, navodi se u saopštenju. Policija ističe da veliki broj građana svoje demokratsko pravo iskazuje na miran način, ali da litijama prisustvuju i bezbednosno interesantna lica, lica od ranije poznata policiji po izazivanju incidenta, pojedinci i grupe građana pod dejstvom alkohola, a registrovano je paljenje baklji, vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava, a ima i pojedinaca koji sa sobom nose hladno i vatreno oružje.

Sve ovo može dovesti do neželjenih incidenta, prekršaja i najtežih krivičnih dela, tvrdi policija i dodaje da radi intenzivno na prikupljanju dopunskih saznanja o čemu će obavestiti nadležnog tužioca. Navedene okolnosti mogu ugroziti bezbednost svih građana i odluka nadležnog organa je u skladu sa bezbednosnim procenama i zakonskim ovlašćenjima, zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

(Kurir.rs/FoNet/Foto: EPA/Koča Sulejmanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track