EPISKOPSKI SAVET U VAŠINGTONU: Članove Kongresa upoznali sa kršenjem prava naroda i SPC u Crnoj Gori!
Foto: Mitropolija.me

preko okeana

EPISKOPSKI SAVET U VAŠINGTONU: Članove Kongresa upoznali sa kršenjem prava naroda i SPC u Crnoj Gori!

Crna Gora -

U nastavku svoje misije upoznavanja američkih zvaničnika i javnosti SAD u celini sa teškim stanjem u Crnoj Gori, izazvanim grubim narušavanjem ljudskih prava, izaslanici Episkopskog saveta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, susreli su se u Vašingtonu i sa članovima Helsinškog odbora američkog Kongresa.

Izaslanici Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori dokumentovano su predočili članovima Odbora najnoviji i najdrastičniji primer kršenja najosnovnijih ljudskih prava, ozakonjenog usvajanjem tzv. Zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica, koji Eparhije Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori nastoji da liši njihove vekovne imovine i gotovo im onemogući dalje delovanje, kršeći time pravo na nepovredivost svojine i samim pravoslavnim vernicima pravo na slobodu veroispovesti" stoji u saopštenju na sajtu Eparhije budimljansko-nikšićke.

Predstavnici SPC, dodaje se, ukazali su isto tako na atmosferu ucena i pretnji učesnicima molitveno-protestnih hodova i medijskih manipulacija od strane nosilaca vlasti u Crnoj Gori, kojima se krše ljudska prava na mirna okupljanja i slobodu govora.

foto: Eparhija.me

"Podsetili su i na dugogodišnji proces izgona srpskog jezika i pisma i kulture iz javnog života i školstva Crne Gore u čijem se sistemu obrazovanja forsiraju jednostrana tumačenja i shvatanja vladajuće partije i njenih ideologa, i nameću sistemski kao jedini istiniti pogled na sadašnjost i prošlost Crne Gore", navodi se.

Članovi Helsinškog odbora američkog Kongresa, dodaje se, izrazili su spremnost da pažljivo razmotre argumente i pravne predloške koje im je izaslanstvo Episkopskog saveta SPC uručilo.

Kurir.rs / Eparhija.me, Foto: Mitropolija.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track