ISPRAVKA: Savet Evrope nije stao uz predlog Milana Kneževića
Foto: EPA/Boris Pejović

akt da se poništi

ISPRAVKA: Savet Evrope nije stao uz predlog Milana Kneževića

Crna Gora -

Iako su mediji preneli da su "pojedini članovi Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope podržali su predlog „Deklaracije za zaštitu slobode veroispovesti u Crnoj Gori“, to ne znači da je sam Savet Evrope podržao tu inicijativu, pa slične tvrdnje predstavljaju lažnu vest.

Naime, u tekstu je bilo navedeno:

"Članovi Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope iz Grčke, Holandije, Rusije, Kipra, Srbije, Islanda, Litvanije i Republike Srpske (BiH), kako članovi parlamentarnih grupa tako i nezavisni poslanici, podržali su svojim potpisima predlog „Deklaracije za zaštitu slobode veroispovesti u Crnoj Gori“, saopštio je advokat Miroje Jovanović.

Navedeno je da je predlog "potpisalo tačno trideset članova iz devet država koji su članovi Parlamentarne skupštine Saveta Evrope", a ne ''više od trideset'' kako je prethodno istaknuto u tekstu.

Parlamentarna skupština se sastoji od 324 člana parlamenta iz 47 država članica. Za pitanja poput nacrta preporuke ili nacrta mišljenja Odboru ministara ili usvajanja po hitnom postupku potrebna je dvotrećinska većina. U vezi s nacrtom rezolucije i bilo kojom drugom odlukom, potrebna je većina predloženih glasova.

Dakle, u zaključku, nije Parlamentarna skupštine Saveta Evrope kao celina stala uz predlog Milana Kneževića, kako je bilo pogrešno navedeno i u samom naslovu, već je ispunjen uslov da ovaj nacrt bude stavljen u dalju proceduru.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track