OVAKO SE U CRNOJ GORI BRANE SVETINJE, OD SEVERA PA DO MORA: Kad je u srcu toplo, ni na -11 stepeni nije hladno! VIDEO
Foto: Facebook video prtscr / Crna Gora i Srbija, Youtube prtscr / Sputnjik, Facebook video prtscr / Goran komar, Facebook / Crkva svetih apostola Petra i Pavla

LITIJE ŠIROM ZEMLJE

OVAKO SE U CRNOJ GORI BRANE SVETINJE, OD SEVERA PA DO MORA: Kad je u srcu toplo, ni na -11 stepeni nije hladno! VIDEO

Crna Gora -

Litije i molebani u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti organizovane su i sinoć u više crnogorskih gradova, a u pojedinim delovima zemlje vernici su pešačili u molitvenom hodu i na -11 stepeni.

Litija je u Podgorici krenula iz hrama Hristovog vaskrsenja, gde je održan moleban, nakon čega su sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i građani prošli Dalmatinskom ulicom, oko Bloka IX i vratiti se u hram.

Veliki broj Nikšićana je, uprkos hladnom vremenu, prisustvovao molebanu koji je služen u hramu Svetog Vasilija Ostroškog i litiji koju je predvodio arhimandrit zagrebačko-ljubotinjski Danilo uz lokalno sveštenstvo i monaštvo.

Litiji su prisustvovali i petorica momaka i jedna devojka koji su jutros u pet sati krenuli peške iz manastira Bijele kod Šavnika i prešli put od šezdesetak kilometara.

foto: Facebook / Milan Roćenović

Reč je o Jovani Knežević, Milanu Roćenoviću, Željku Janjuševiću, Petru Božoviću, Radetu Kneževiću i Jovanu Vukoviću.

Na litiji koju je organizovala Eparhija mileševska okupio se i veliki broj građana Pljevalja, koji su tokom molitvene šetnje skandirali "Ne dam o svetinje" i "Ustala je Crna Gora svetinja se branit" mora."

Litiju je predvodio vladika mileševski Atanasije, koji je sa sveštenstvom prethodno služio moleban u crkvi Svete Petke u centru grada.

U Plužinama je moleban služen u crkvi Svetog Jovana Krstitelja, a nakon toga meštani su prošli ulicama noseći sveće i ikone.

Litija je organizovana i u Bijelom polju posle molebana u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla. Nakon toga Bjelopoljci su se uputili u mirnu protestnu šetnju do crkve svetog Nikole u Nikoljcu.

Litije su održane i u Baru, Kotoru, Herceg Novom, na Žabljaku kao i u Beranama.

U Beranama je litija, kao i obično, krenula od centra grada i kretala se ustaljenom trasom, Ulicom 29. novembra, pored zgrade policije, pa zatim ulicom Dušana Radevica i dalje prema naselju Dolac i manastiru Đurdevi stupovi.

Policija je bila na svim važnijim raskrsnicima, regulišuci saobraćaj i omogućavajući nesmetan prolazak učesnicima protesta. Litija i moleban protekli su mirno.

Protestne šetnje se od Božića u Crnoj Gori organizuju dvaput sedmično, četvrtkom i nedeljom.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Društvene mreže / Crna gora i Srbija, Sputnjik, Goran komar, Crkva svetih apostola Petra i Pavla

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track