NIŠTA OD DOGOVORA: I Amfilohije i Marković ostali pri svojim stavovima! Crkva zahteva da se ZAKON MENJA!
Foto: BETA / Vlada Crne Gore / Sasa Matić

razgovarali 5 sati

NIŠTA OD DOGOVORA: I Amfilohije i Marković ostali pri svojim stavovima! Crkva zahteva da se ZAKON MENJA!

Crna Gora -

Predstavnici Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske, predvođeni pemijerom i mtropolitom, Duškom Markovićem i Amfilohijem, su na današnjem sastanku ostali pri ranije iskazanim stavovima: Vlada traži primenu a Crkva izmenu Zakona o slobodi veroispovesti.

To je bio prvi susret predstavnika vlade i Crkve nakon usvojenog spornog Zakona o slobodi veroispovesti i protestnih litija i molebana koji se duže od mesec dana održavaju u svim gradovima širom Crne Gore.

S obzirom na suprotstavljene stavove o pomenutom zakonu, dve strane su dogovorile da razgovor bude nastavljen na nivou eksperata.

foto: BETA / Vlada Crne Gore / Sasa Matić

U zajedničkom saopštenju vlade i Mitropolije se navodi da je tokom razgovora Crkva ostala pri stavu da razgovor treba da bude fokusiran na izmenu Zakona, a ne o njegovoj primeni, jer po mišljenju Crkve Zakon nije u skladu sa Ustavom ni međunarodnim standardima. Vlada, pak, smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog poverenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija ovaj Zakon može primenjivati kao moderan i usaglašen sa Ustavom i evropskim standardima.

foto: BETA / Vlada Crne Gore / Sasa Matić

Navodi se da su predstavnici Episkopskog saveta SPC, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem predali vladi predlog izmena odredaba koje Crkva vidi kao sporne.

Vlada je, navodi se, primila k znanju ovu inicijativu ocenivši da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje ne samo ovog Zakona nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sistem.

foto: BETA / Vlada Crne Gore / Sasa Matić

Tekao je u, kako se navodi, duhu međusobnog uvažvanja, konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: BETA / Vlada Crne Gore / Sasa Matić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track