U CRKVI KOD PODGORICE POČIVAJU 42 SVECA POD JEDNIM SVODOM! Priča o stradanju mališana koji su ŽIVI SPALJENI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

godišnjica stravičnog zločina u momišićima

U CRKVI KOD PODGORICE POČIVAJU 42 SVECA POD JEDNIM SVODOM! Priča o stradanju mališana koji su ŽIVI SPALJENI!

Crna Gora -

Malena crkva posvećena Svetom Georgiju u podgoričkom naselju Momišići pročula se po tome što u njoj počiva najviše svetaca Srpske pravoslavne crkve na jednom mestu!

Mošti dvojice sveštenika učitelja i njihovih četrdeset đaka, žrtava turskog paše Sulejmana, pre šest godina pribrojani su redu Hristovih mučenika, postavši i zvanično simbol odbrane vere i stradanja, pišu Večernje novosti.

Mitropolija crnogorsko-primorska obeležava 331 godinu stravičnog zločina u Momišićima, gde su sveštenici i đaci, mahom iz bratstva Popovića, živi spaljeni u crkvici koja je i sama imala mučeničku sudbinu. To je bio surov odgovor armade skadarskog paše, u znak odmazde zbog više poraza koje je pretrpela osmanlijska vojska od brdskih plemena, naročito od Kuča. Ostala je legenda da su im Turci nudili da prime islam u zamenu za glavu - ali nisu pristali.

- Znali su da je zemaljsko za malena carstvo, pa su radije sebe žrtvovali za Hrista Boga, nego da žrtvuju svoju dušu i obraz za lažnu veru i za lažno i prolazno bogatstvo - reči su mitropolita Amfilohija u molitvi posvećenoj momišićkim novomučenicima, na praznih Svetih četrdesetorice mučenika Sevastijskih (Mladenci) 2006. godine, nakon što ih je umio vinom i pomazao ružinim uljem po drevnom pravoslavnom običaju.

Od tada se nalaze u sveštenom ćivotu, levo od ikonostasa u Hramu Svetog Georgija, koji je od tada posvećen njihovom svetom spomenu. Pri osvećenju mnogih novosagrađenih i obnovljenih hramova delići njihovih moštiju su ugrađivani u Sveti presto, a delići moštiju u pomenutu svrhu stizali do Australije i Novog Zelanda.

Ne zna se tačno kada je vojska Sulejman-paše u krvavom pohodu na Kuče protutnjala zetskom dolinom i razorila Momišiće. Ne znaju se ni imena dvojice sveštenika i četrdesetoro dece, žrtava osmanlijskih osvetnika. Zna se samo da se zločin desio 1688. godine, na jedan od velikih pravoslavnih praznika, Božić ili Vaskrs.

Kosti spaljenih sveštenika i njihovih đaka tokom turske okupacije čuvane su u Crkvi Svetog Đorđa pod Goricom. Kada je obnovljen hram Svetog Georgija u Momišićima 1936. godine, mošti su, po blagoslovu tadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Gavrila Dožića, sa velikom čašću i narodnom litijom prenete i položene pod Sveti presto, u ćivot ispod časne trpeze.

Kurir.rs/Novosti/Veliša Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track