REKTOR CETINJSKE BOGOSLOVIJE PORUČIO U HERCEG NOVOM: Mi upravo, braneći svetinje, branimo i ovu državu!
Foto: Printscreen Youtube/ Љубимо Светосавље

OTAC GOJKO PEROVIĆ

REKTOR CETINJSKE BOGOSLOVIJE PORUČIO U HERCEG NOVOM: Mi upravo, braneći svetinje, branimo i ovu državu!

Crna Gora -

U Herceg Novom je održan moleban i litija koju je predvodio otac Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije. Nepregledna kolona gradom pokazuje masovnost ovog skupa.

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović poručio je juče ispred manastira Savina u Herceg Novom da narod Crne Gore, koji je danima u molebnim hodovima i molitvama, braneći svetinje brani zapravo državu Crnu Goru, prenosi Radio Herceg Novi.

Vlasti u Crnoj Gori je poslao poruku da nema potrebe da u 21. veku utvrđuje identitet Crnogoraca, jer Crnogorci 1.000 godina znaju šta su.

"Naš narod zna, ako nijedan drugi, zna ovaj ovde, koliko se carstava promenilo, država, od kada je ovaj manastir napravljen. Velika su carstva uvek bila i mijenjala se, ali naš narod je znao da postoji veliko carstvo koje je gore na nebu. I znao je svaki mudri vladar da u njegovoj državi, pored toga što ima ambasadu Amerike, Rusije, Britanije i svih tih velikih zemalja, dobro je da ima ambasadu nebeskoga carstva u svome gradu, u svojoj državi. Samo ludome je moglo pasti na pamet da kaže da će ta ambasada nebeskoga carstva sad biti moje, moje države. To nikome palo nije nikad na um", rekao je Perović.

Perović je dodao da narod i sveštenstvo koji izlaze na litije optužuju da ruše crnogorsku državu.

"Mi upravo, braneći svetinje, branimo i ovu državu, jer kada bi bilo po ludoj pameti onih koji su pisali ovaj Zakon, a napisali su da će to biti onoga koji je prije 1918. godine pravio te manastire. Pa da vidimo ko je pravio te crkve. Ovaj manastir ide pravo putem vladika Ljubibratića u Tvrdoš, jer su ga oni gradili, manastir Morača koji su podigli Nemanjići, jedan od najljepših manastira ide Nemanjićima, Piva Sokolovićima, episkopima hercegovačkim i patrijarsima pećkim, Đurđevi Stupovi Nemanjićima", kazao je Perović.

"Mi smo ubačeni elementi istine, jer volimo samo istinu i da kažemo samo istinu. Do sad nije bilo vladara da kaže da ono što je crkveno postaje državno, niti je danas u Evropi niko napisao zakon sličan ovom. U Evropi nema zakona o verskim slobodama u koji su udrobljena imovinska pitanja i pitanja svojine. Nema takvog zakona kao što su se sjetili naši naučnici da naprave takav zakon kakvog nema nigde na svijetu", kazao je Perović.

Rektor Cetinjske bogoslovije osvrnuo se i na noć kada je usvojen Zakon o slobodi veroispovijesti, uz ocenu da da je Zakon usvojen u ono doba noći kada su hapsili Isusa Hrista i poveli ga na raspeće, a svaki normalan posao se, kazao je on, radi po danu. Poručio je i da se dobro zna šta se radi iza ponoći kada pošten narod spava, gde se ide i šta se radi.

"Mi smo građani ove države koliko i oni i ne mogu nam mjeriti koliki smo Crnogorci ni koliki smo Srbi, u ovoj našoj državi prije 27. decembra bilo je zakona po kome si mogao suditi ako misliš da je nešto tvoje, a ne moje, imao si zakone o imovinsko-pravnim odnosima, o državnom katastru, o parničnom postupku, o upravnom postupku. Ali probala država da se sudi za Ćipur i Kruševac, u parničnom postupku, pred sudovima ove zemlje. Nismo išli u Beograd ni u Trebinje i dobila je Mitropolija spor. Znači ne ide im. Ne možeš ukrasti pred sudovima. I šta su onda napravili? Zakon po kojem ćemo između Vlade i Crkve raspravljati šta je čije, i to u katastru, koji je podređen Vladi. Tu ćemo utvrditi šta je čije. E pa, ne damo svetinje", poručio je Perović, uz ocjenu da je sve svima jasno, te da sada samo treba da vidimo na koja se vrata izlazi.

"Sve će manje biti otvorenih vrata. Zato se molimo Presvetoj Bogorodici sa ovoga mjesta da prosvjetli um ljudima da se ne natežemo, da se ne gužvamo, ne potežemo. Sve se dobro zna, nismo pali s Marsa. Gospodinu predsjedniku da poručimo da nema potrebe da u 21. vijeku zaokružuje, ili pravi, ili utvrđuje identitet Crnogoraca, jer smo mi Crnogorci stari barem 1.000 godina i dobro znamo i ko smo i šta smo i bez njegovih zakona. A Boga mi, i vi Bokelji malo bolje znate ko smo i šta smo! Sve u miru da prođe, u miru i strpljenju, mi možemo ovako do ljeta i da spojimo Božić sa Božićem i Savindan sa Savindanom", poručio je Perović.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track