Najnovije vesti

VOJSKA CRNE GORE U PRIPRAVNOSTI?! Priprema se za izlazak na ulice!
Foto: EPA / Bogdan Cristel

dobili instrukcije

VOJSKA CRNE GORE U PRIPRAVNOSTI?! Priprema se za izlazak na ulice!

Crna Gora
13:08h

Deo pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) dobio je instrukcije od svojih starešina da bi u slučaju pogoršanja bezbednosne situacije mogli biti pomoć policiji.

VCG je dobila instrukcije povodom protesta zbog spornog Zakona o slobodi veroispovesti, a vojska bi mogla biti angažovana kao pomoć policiji u očuvanju javnog reda i mira, pišu Večernje novosti.

Kako navodi beogradski dnevnik, ovaj potez crnogorskog vojnog vrha izazvao je nezadovoljstvo pripadnika VCG, koji u tome vide pokušaj da oružane snage stave u službu politike i okrenu ih protiv sopstvenog naroda.

Zebnju crnogorskih oficira i vojnika dodatno pojačavaju glasine o mogućem angažovanju prijateljskih susednih zemalja, dodaju Novosti, koje pišu i da su Hrvatska i Slovenija ovaj poziv navodno odbile.

List dodaje i da, uprkos negiranju crnogorskih vlasti da bi u slučaju pogoršanja situacije mogle da se uključe specijalne snage iz Prištine, i dalje zbog toga među pripadnicima VCG lebdi zebnja.

Novosti navode i da je pripadnicima VCG zabranjeno da učestvuju na litijama u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, koje je crnogorski režim proglasio političkim aktivnostima.

Vojnici su tako stavljeni u klinč i između zakona o vojsci i svojih porodica i prijatelja koji učestvuju na skupovima.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA / Bogdan Cristel

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja