MITROPOLIT ONUFRIJE: Crkva je neudobna za grešnog čoveka, ali ne treba ona da se prilagođava toj grešnoj prirodi!
Foto: Youtube prtscr/ Saborni hram Hristovog Vaskrsenja - Podgorica

mitropolit kijevski

MITROPOLIT ONUFRIJE: Crkva je neudobna za grešnog čoveka, ali ne treba ona da se prilagođava toj grešnoj prirodi!

Crna Gora -

Mitropolit kijevski Ukrajinske prvoslavne crkve (UPC), Onufrije, izjavio je danas u Podgorici da neretko političari podležu iskušenjima da se mešaju u crkveni život i da upravljaju crkvom, ali ne treba dozoliti da se to desi.

"Želja jednog čoveka da bude patrijarh ili želja pojedinih političara da imaju svoju crkvu nije ozbiljan argument da bi se i formirala takva crkva", kazao je Onufrije, koji je sinoć u Podgorici predvodio litiju protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Dodao je da razume da je, kako je rekao, "crkva neudobna za grešnog čoveka, ali nije crkva ta koja treba da se menja i da se prilagođava čovekovoj grešnoj prirodi".

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa mitropolitom Amfilohijem, rekao da su u UPC zadivljeni litijama u Crnoj Gori u kojima, kako je naveo, učestvuje skoro polovina stanovništva.

"Za nas Ukrajince vaš primer je ohrabrujući", rekao je Onufrije, preneo je portal RTCG. Prema njegovim rečima, ukrajinski raskol je danas izašao van granica Ukrajine i preti da podeli celo pravoslavlje.

On nije želeo da komentariše saopštenje ukrajinske Ambasade u kojem se navodi da je on mitropolit Ruske pravoslavne crkve u Kijivu, i da ne predstavlja autokefalnu UPC koju je priznala Ekumenska patrijaršija.

"Mi smo došli da bismo učestvovali u prazniku. Saopštenje Ukrajinske ambasade komentarisećemo posle praznika", rekao je mitropolit kijevski.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Youtube prtscr/ Saborni hram Hristovog Vaskrsenja - Podgorica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja