Najnovije vesti

AMERIKA PORUČILA CRNOGORSKOJ VLADI: Mora dijalog sa SPC!
Foto: EPA/Andrej Cukić

ZAKON O SLOBODI VEROISPOVESTI

AMERIKA PORUČILA CRNOGORSKOJ VLADI: Mora dijalog sa SPC!

Crna Gora

Američki državni sekretar Majkl Pompeo poručio je Vladi Crne Gore da povede otvoren dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u Crnoj Gori o Zakonu o slobodi veroispovesti i njegovoj primeni i izrazio zabrinutost zbog "stalnih tenzija i izolovanih slučajeva nasilja", saopštila je danas Mitropolija crnogorsko primorska.

"Ohrabrujemo Vladu Crne Gore da povede otvoren i transparentan dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom o Zakonu i njegovoj primeni. Bilo koji napor da se razmotri valjanost imovinskih zahteva treba u potpunosti da bude u skladu sa crnogorskim zakonom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", poručio je Pompeo u odgovoru arhiepiskopu Elpidoforu, predsedavajućem Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopija sa sedištem u Njujorku.

foto: EPA / Andreas Gora / Pool

Zahvaljujući se na pismu koje mu je prethodno poslao vladika Elpidofor, Pompeo ističe da su on i predsednik Tramp čvrsto uvereni da pojedinci bilo gde u svetu imaju neotuđiva prava da mirno i otvoreno praktikuju svoju veru, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Mitropolije.

Pompeo u pismu kaže da je Stejt department pratio razvoj situacije u vezi sa donošenjem novog Zakona o slobodi veroispovesti i da razume da su "neke religijske grupe istakle zabrinutost zbog zakonskih odredbi u vezi sa vlasništvom nad imovinom i pravnim postupkom kroz koji će se suditi o spornom vlasništvu".

foto: EPA/KOČA SULEJMANOVIĆ

"Iako Vlada smatra da je u potpunosti uključila predloge date u mišljenju Venecijanske komisije o Zakonu, oponenti tvrde da crnogorska vlada nije sprovela inkluzivne i detaljne konsultacije sa verskim organizacijama i javnošću, kako je preporučila Komisija. Iako su protesti u Crnoj Gori uglavnom mirni, zabrinuti smo zbog stalnih tenzija i nedavnih izolovanih slučajeva nasilja", napisao je Pompeo, prenosi se u saopštenju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Andrej Cukić

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...